Duur 02:47
Gepubliceerd op 9 april 2018

Fietsen langs de inspiratiebronnen van Piet Mondriaan

Abcoude en kunstenaar Piet Mondriaan zijn al jaren sterk verbonden met elkaar, maar nu nog een beetje meer. Hoe dat komt? Er is een speciale Piet Mondriaan-fietsroute gelanceerd die voert langs de plekken die Mondriaan aan het begin van zijn carrière hebben geïnspireerd.

100 jaar De Stijl

In 2017 bestaat kunstenaarscollectief De Stijl 100 jaar en dat wordt in Nederland groots gevierd. Eén van de leden, Piet Mondriaan, is immers een Nederlander. Ook in Abcoude wordt aandacht besteed aan de verjaardag van De Stijl, want het dorp is jarenlang dé plek waar Mondriaan inspiratie opdoet voor schilderijen. 2 boottochten over het riviertje Het Gein zijn het gevolg, maar de organisatoren willen meer. Daarom is er nu een heuse Piet Mondriaan-fietsroute langs alle punten in het dorp die belangrijk zijn geweest voor Mondriaan.

Langs alle bezienswaardigheden

De route is uitgedacht door 3 inwoners van Abcoude: journalist Jeroen Dirks, fotograaf Nienke Meek en historicus Ivy Heffelaar. Door eigen onderzoek hebben zij een fietstocht gemaakt die onder andere langs het oude stationnetje van Abcoude loopt. Op dit station komt Mondriaan aan met de trein voordat hij besluit om voortaan fietsend naar Abcoude te gaan. De rest van de route loopt langs de oever van Het Gein, waar men onder meer oude boerderijen passeert die Mondriaan ooit heeft geschilderd. Ook Café de Vink, dat inmiddels een bed & breakfast is, ligt op de route. Dit café is belangrijk voor Mondriaan, want hij zit hier geregeld met zijn vriend Simon Maris. Samen filosoferen zij en het is niet onwaarschijnlijk dat Mondriaan in café De Vink heeft bedacht het om voortaan abstract werk te gaan maken. Dat dit besluit hem geen windeieren heeft gelegd, is bekend.

Hallo Nederland

In totaal is de Mondriaan-route langs de oever van Het Gein zo’n 6 kilometer. De bezienswaardigheden worden onderweg aangegeven met becijfering op de weg. Benieuwd naar de route? Dan doet u er goed aan om op 9 april 2018 te kijken naar Hallo Nederland. De verslaggever fietst de route samen met bedenkers Jeroen Dirks en Nienke Meek. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: redactie Hallo Nederland, Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer