sneeuw

Er komt nog meer sneeuw aan

Koning Winter is in ons land. Dat levert naast een prachtig landschap ook de nodige overlast op. En het is nog niet voorbij. Voor maandag 11 december 2017 wordt er meer sneeuw verwacht. Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen voor problemen in het verkeer. Het KNMI heeft code oranje afgegeven. Er wordt zelfs geadviseerd om de weg niet op te gaan als het niet hoeft. 

Veel hinder

Het winterse weer van de afgelopen dagen heeft al voor de nodige problemen gezorgd. Zondag 10 december trekt een front met sneeuw over ons land. Vooral automobilisten ondervinden veel hinder van het weer. Gemiddeld kan er niet harder gereden worden dan 50 kilometer per uur. In totaal gebeuren er meer dan 100 ongelukken. Met man en macht zetten de mensen van Rijkswaterstaat zich in om de wegen zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij te houden.

Sneeuwpret

Maar het winterse weer levert ook veel sneeuwpret en prachtige plaatjes op. De NOS heeft op de website een filmpje staan van een sprookjesachtige winterlandschap.

Code oranje

Op maandag 11 december wordt opnieuw sneeuw verwacht. De dag begint droog. Plaatselijk kan er door het aanvriezen van sneeuw glad zijn. Aan het einde van de ochtend wordt er in het zuiden van het land weer sneeuw verwacht. Vanaf 12.00 uur geldt in het zuiden van het land code oranje. Voor het midden van het land geldt vanaf 14.00 uur code oranje en het noorden is vanaf 17.00 uur aan de beurt. Code oranje wordt afgegeven als er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer. De impact van het weer is zo groot dat er kans is op schade, letsel of veel overlast.

Tips voor als u er toch op uit moet

Het advies is als het niet moet niet de weg op te gaan. Moet u toch de weg op gaan, hieronder een paar tips:

  • Neem voor de zekerheid een deken mee in de auto en voldoende te drinken.
  • Houdt bij het rijden afstand. Mocht u dan onverwacht moeten remmen, dan is daar voldoende gelegenheid toe.
  • Trek rustig op. Trekt u te snel op, dan kan de auto gaan glijden. Geef een klein beetje gas en laat de koppeling rustig opkomen. Wat kan helpen is wegrijden in de 2e versnelling.
  • Doe alle handelingen rustig. Rustig sturen, niet abrupt remmen en maak geen scherpe bochten. Kijk waar de auto naar toe moet en stuur hem daar rustig naar toe.
  • Kijk uit met remmen. Om te remmen maakt de auto gebruik van het antiblokkeersysteem (ABS). Als u onverwacht hard remt, dan gaat het rempedaal trillen. Dat is goed, dan werkt de ABS. In geval van sneeuw en gladheid is het soms beter om niet te remmen. Laat bijvoorbeeld in een bocht het gas los en geef pas weer gas als u de bocht uit bent.
  • De ANWB heeft nog een belangrijke tip: raak niet in paniek. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar mocht u gaan glijden, trek dan niet aan het stuur. Laat de auto glijden en probeer rustig te sturen naar de richting die u op wilt. Als de banden weer grip krijgen gaat u dan vanzelf de goede kant weer op.

Op de fietspaden wordt niet overal gestrooid. Om een valpartij te voorkomen adviseert de Fietsersbond om het zadel van de fiets lager te zetten zodat u goed met de voeten bij de grond kunt. Laat daarnaast wat lucht uit de banden lopen. Een band met minder lucht heeft beter grip in de sneeuw. Houd afstand op uw voorganger en kijk uit bij de rand van de weg. Daar hoopt sneeuw zich op.

Motorrijders doen er vandaag goed aan niet de weg op te gaan. De kans op slipgevaar is met een motor vele malen groter dan met een auto.

En voor diegene die te voet gaan: trek schoenen aan met een goed profiel. Mocht u toch leren zolen moeten dragen, zorg dan dat ze stroef zijn. Mocht het helemaal niet lukken, doe dan een paar oude sokken over uw schoenen. Daardoor heeft u beter grip.

Gaat u met de trein, houdt dan rekening met vertragingen. De NS heeft naast een nieuwe dienstregeling, vanwege het weer een groot aantal treinen geschrapt.

(Bron: NOS)

 

Geef een reactie