giftige gassen

Easyjet neemt voorzorgsmaatregelen tegen giftige gassen in het vliegtuig

Om te voorkomen dat mensen die regelmatig vliegen ziek worden van giftige gassen aan boord gaat luchtvaartmaatschappij EasyJet vanaf 2018 gifgasfilters in haar vliegtuigen installeren. De prijsvechter is de eerste maatschappij die hier toe over gaat, maar meerdere maatschappijen volgen de ervaringen op de voet.

Aerotoxic syndrome

Onomstotelijk wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar feit is dat sommige mensen die regelmatig vliegen te maken hebben met gezondheidsklachten. Piloten, stewardessen, maar ook bijvoorbeeld zakenreizigers, zouden op den duur chronisch ziek kunnen worden van giftige dampen, waaronder het zenuwgas TCP. De Nederlandse arts-piloot Michel Mulder zegt in De Telegraaf dat er duizenden gevallen bekend zijn van mensen die aan ‘aerotoxic syndrome’ lijden. Hij noemt het een ‘doodgezwegen beroepsziekte’.

Gifdetectoren

Als er olielekken in het systeem van een vliegtuig zitten kunnen er giftige gassen in het toestel terecht komen door de lucht die de motoren aanzuigen. De filters in de toestellen van EasyJet moeten voorkomen dat de giftige gassen nog in de cabine en cockpit terechtkomen. Naast de filters komen er vanaf 2018 ook gifdetectoren in de toestellen en EasyJet wil tests doen met andere motorolie, die minder giftige stoffen veroorzaakt.

(Bron: ANP, nos.nl)

Geef een reactie