betuwe

De Betuwe verwelkomt nieuwe fietsroute met educatief tintje

Fietstochten hebben meestal geen educatief doel, maar de nieuwe fietsroute langs de Betuwse dorpen Randwijk, Heteren, Homoet, Valburg en Andelst wel. De nieuwe route, die vanaf 22 september toegankelijk is voor publiek, voert over paden met mooie laanbomen én doet onderweg verschillende laanboomkwekerijen aan. 

Nieuwe fietsroute

In totaal is de fietsroute 77 kilometer lang, maar er zijn ook kortere varianten mogelijk van respectievelijk 46, 27 en 28 kilometer. Op elke route kan er gestopt worden bij 1 of meerdere laanboomkwekerijen om meer te weten te komen over het kweken van bomen die te vinden zijn langs wegen en straten. Daarnaast komt de route ook langs verschillende horecagelegenheden. Uiteraard kunnen fietsers onderweg ook plaatsnemen op de vele bankjes om te genieten van het mooie landschap. Iedereen die besluit de route te fietsen, kan mooie boomgaarden en waterwegen verwachten.

Wat zijn laanbomen?

Laanbomen zijn bomen die vaak aangeplant worden langs wegen en kenmerken zich door hun hoge en kale stam. Omdat er verkeer onder de bomen door rijdt, is niet elke boom  een geschikte laanboom. Bomen die wél geschikt zijn, hebben een stam van minstens 4 meter hoog en groeien niet te grillig. Een treurwilg is bijvoorbeeld ongeschikt als laanboom, maar een beuk of iep juist heel geschikt.

(Bron: De Gelderlander, Groen Online, archief)

Geef een reactie