Bosbranden Griekenland

Bosbranden teisteren Griekenland: evacuaties op Rhodos en nieuwe branden op Corfu, Evia en Peloponnesos

Door de aanhoudende extreem hoge temperaturen, zijn er op verschillende plaatsen in Zuid-Europa bosbranden. Vooral Griekenland wordt zwaar getroffen. Op Rhodos woeden verschillende branden en ook op de eilanden Corfo, Evia en Peloponnesos laait het vuur op. Het blussen van de branden is een hele klus, die bemoeilijkt wordt door de straffe wind. Bewoners en toeristen zijn geëvacueerd. 

Rhodos

Op het eiland Rhodos woeden sinds woensdag 19 juli 2023 verschillende bosbranden en er komen volgens Griekse media nog altijd nieuwe brandhaarden bij. Inmiddels zijn er zo’n 19.000 mensen geëvacueerd, bewoners en ook toeristen. Want naast de woonhuizen zijn inmiddels ook hotels afgebrand. De mensen worden opgevangen in sporthallen, scholen en vliegvelden. Het is midden in het hoogseizoen, dus alle hotels zitten vol.

Ook Corfo, Evia en Pelopennesos getroffen door bosbranden

Ook het eiland Corfu is getroffen door bosbranden. Daar zijn inmiddels rond de 2.500 mensen geëvacueerd, bewoners en toeristen. De mensen zijn opgevangen in het stadion van Agios Markos en een theater. Op Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland, zijn mensen in meerdere dorpen aan de zuidoostkust geëvacueerd. Zij worden opgevangen in de badplaats Karystos. In Aigio op het schiereiland Peloponnesos woedt inmiddels ook een bosbrand waardoor de belangrijkste weg van Athene naar Patras is gestremd.

Evacuaties

Verschillende Nederlandse reisorganisaties annuleren vluchten naar Rhodos en bieden reizigers die nog moeten vertrekken aan om om te boeken in verband met de bosbranden. Het is (nog) niet helemaal duidelijk hoeveel Nederlanders op Rhodos en Corfu gestrand zijn. Volgens een woordvoerder van Corendon zijn de reizigers die op Corfu gestrand zijn weer terug in hun hotel. De Nederlanders op Rhodos worden maandagavond 24 juli opgehaald door de maatschappij. Ook Transavia hoopt een deel van de reizigers daar diezelfde avond op te halen. In het weekend van 22 en 23 juli zijn al enkele honderden Nederlanders van Rhodos opgehaald. De laatste stand van zaken over de bosbranden en meer over het reisadvies voor Griekenland leest u op Nederlandwereldwijd.nl

Van code groen naar geel

Het Ministerie van Buitenlands heeft inmiddels het reisadvies door de bosbranden voor sommige delen van Griekenland waaronder Rhodos, aangepast van groen naar geel. Dat betekent dat zij waarschuwen voor veiligheidsrisico’s. De Grieken benadrukken dat zij vooral hopen dat de toeristen blijven komen. Zeker op Rhodos is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.

Op maandag 31 juli is het reisadvies voor Rhodos, Corfu en Evia van geel naar groen gegaan. Het is weer veilig om naar deze bestemmingen af te reizen, is te lezen op de site van Nederland Wereldwijd.

Aandacht in MAX vakantieman voor de bosbranden in Griekenland

Het programma MAX vakantieman staat maandagavond 24 juli 2023 om 20.30 uur op NPO 1, uitgebreid stil bij de problemen in Griekenland door de bosbranden. Kijk voor meer informatie over wat u moet doen als een bosbrand op uw vakantiebestemming woedt op de site van MAX vakantieman.

(Bron: MAX vakantieman, NOS, NU.nl. Foto: ANP)

Geef een reactie