herfstbuien

Weerbericht: herfstbuien

Weerbericht voor 5 tot en met 11 november

Na een langdurige fase met rustig herfstweer komt er deze week een beetje beweging in de atmosfeer. Niet dat het gaat stormen overigens, maar er komt voor de verandering wel een lagedrukgebied langs. De kern trekt over Scandinavië naar het oosten van Europa. Het weersysteem neemt aan zijn achterzijde een portie koudere lucht mee. Daar krijgen wij ook een veegje van mee.

Maar omdat deze koudere lucht vanaf de Noordzee ons land binnenkomt, hoeven we niet bang te zijn voor een vroege inval van de winter. Dat gebeurde bijvoorbeeld wel in 1980. Toen kon je in de eerste week van november schaatsen. Die zeldzaam vroege vorstperiode eindigde met een dik pak sneeuw.

Het is wel zo dat de koudere lucht die over de nog vrij warme Noordzee strijkt, gemakkelijk buien oplevert. De koude lucht wordt boven het water verwarmd en zal daardoor opstijgen. Opstijgende lucht betekent vorming van bewolking. En buien. Die buien zijn het meest actief en talrijk in de kustprovincies. Als het ’s nachts opklaart, kan het vooral landinwaarts lokaal een graadje vriezen.

Bron: MAX Magazine nr. 45 2016

Geef een reactie