vlinders

Vlinders klimmen uit dal, maar kunnen alle steun gebruiken

Na een aantal dramatische jaren, lijkt de vlinder weer uit het dal te klimmen. Goed nieuws voor de natuur, maar deze diersoort kan nog altijd alle hulp gebruiken om het hoofd boven water te houden. Een van de mensen die bijdraagt aan een positieve vlinderstand is Erik Lamers, die zich sinds december 2017 de allereerste vlinderboer van Nederland mag noemen. 

Vlinderboer Erik

Lamers heeft een melkveebedrijf in Maasheggen, Brabant. Hier houdt hij echter niet alleen maar koeien, maar ook vlinders. In samenwerking met De Vlinderstichting heeft hij zijn land zo ingericht dat het een aantrekkelijk leefgebied wordt voor vlinders. Dat wil zeggen dat Lamers veel hagen en bosjes heeft laten plaatsen, geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en minder vaak het gras maait. Hij heeft immers koeien die het gras voor hem bijhouden. Ook strooit hij extra kruiden om de vlinders te trekken. Hij hoopt niet alleen ‘reguliere’ vlinders te lokken, maar ook op de terugkeer van zeldzame vlindersoorten zoals de steedoornpage.

Vlinder krabbelt op

Mensen die zich inzetten voor de vlinder zijn hard nodig, want dit diersoort moet uit een diep dal komen. Sinds 1992 worden in Nederland de populatie-aantallen van vlinders gemeten op vaste punten in Nederland. Deze meting wordt jaarlijks herhaalt en al snel blijkt dat de vlinder er absoluut niet goed voorstaat. Met name in de periode 1992- 1997 gaat het slecht, maar in 2007, 2008 en 2012 worden er ook historisch weinig vlinders gezien. Sinds 2017 lijkt het weer beter te gaan, maar nog steeds staan 31 van de 53 in Nederland voorkomende vlindersoorten op de Rode Lijst.

Meer bescherming van vlinders

Om ervoor te zorgen dat meer vlindersoorten deze lijst kunnen verlaten, heeft de overheid op 1 januari 2017 de nieuwe Wet natuurbescherming in laten gaan. Hierin worden bepaalde soorten vlinders en libellen beter beschermd. Ook staat hierin dat het natuurlijke leefgebied van vlinders niet verstoort mag worden, wat in de agrarische sector nog wel op grote schaal gebeurt. Door het weghalen van bosjes en velden met bloemen, wordt het leefgebied van de vlinder kleiner. Daarom is het volgens De Vlinderstichting belangrijk om samen te werken met boeren die een bedrijf runnen, maar tegelijk ook het belang van natuurbehoud inzien.

Tips voor thuis

Wilt u zelf ook iets doen om de vlinder te helpen? dan is het volgens De Vlinderstichting belangrijk dat u veel bloemen in uw tuin of op uw balkon heeft staan. Ook een vlinderstruik plaatsen is een goed idee. Heeft u gras in uw tuin? maai dit dan niet te kort, want daar houden vlinders niet van.

Hallo Nederland gaat op 8 mei 2018 op bezoek bij vlinderboer Erik Lamers. U ziet Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: CBS, Vlinderstichting, Redactie Hallo Nederland)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zal niet lukken, zolang geld belangrijker is als de planeet