Vallende sterren op komst

Liefhebbers van het kijken naar vallende sterren opgelet! In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 augustus 2016 worden er heel veel verwacht. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) woensdag bekendgemaakt.

Meteoor

Een ander woord voor vallende ster is meteoor. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, heeft het niets met echte sterren te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits. Die zien wij vanaf de grond als een vallende ster aan de hemel.

Perseïdenzwerm

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dat er dit jaar mogelijk meer vallende sterren te zien, zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt. Bij gunstige weersomstandigheden zijn op het hoogtepunt meer dan 120 meteoren per uur te zien.

In 2014 en 2015 heeft MAX het programma Heel Nederland kijkt sterren uitgezonden. Govert Schilling en Jeroen Latijnhouwers nemen hierin de kijker mee op ruimtereis tussen hemel en aarde. Ook de meteoren komen aan bod.

(Bron: ANP)

Geef een reactie