meteorenregen

Meteorenregen op komst

Er zijn weer vallende sterren op komst. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus 2017 is de meteorenzwerm Perseïden te zien. Deze meteorenregen is de bekendste in Nederland. Onder de meest ideale omstandigheden is het mogelijk om maar liefst 44 vallende sterren per uur te zien. U moet er wel vroeg voor uit de veren!

Vallende ster

Een meteoor, ook wel vallende ster genoemd, is een stofdeeltje uit de ruimte dat door de dampkring de aarde binnenkomt en verbrandt. Door de hoge snelheid waarmee het tegen moleculen aanbotst, ontstaat energie in de vorm van een lichtflits. Vanaf de aarde lijkt dat op een vallende ster. De meteorenzwerm Perseïden bestaat uit brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle.

Vroeg uit de veren

In de nacht van 29 op 30 juli zijn de eerste meteoren al waarneembaar geweest. In de nacht van donderdag 10 en vrijdag 11 augustus worden opklaringen verwacht en zijn de meteoren al te zien. Op vrijdag 11 augustus neemt het aantal meteoren toe. De meteorenregen van de Perseïden is op 13 augustus op volle sterkte. Om de meteoren te zien moet u wel vroeg uit de veren of langer op blijven. De zwerm is het best zichtbaar tussen 02.00 en 04.00 uur op zondag 13 augustus. Het is dan donker genoeg omdat de maan onder is. Volgens Weeronline zijn de vooruitzichten goed. Zaterdag kan het overdag nog wat regenen, maar in de loop van de dag trekt de lucht steeds verder open.

In 2014 en 2015 heeft MAX het programma Heel Nederland kijkt sterren uitgezonden. Govert Schilling en Jeroen Latijnhouwers nemen hierin de kijker mee op ruimtereis tussen hemel en aarde. Ook de meteoren komen aan bod.

(Bron: ANP)

Geef een reactie