Tropische nazomerdagen

Nederland maakt zich op voor een aantal tropische nazomerdagen. Vanaf maandag 12 september 2016 schieten de temperaturen omhoog. Weerplaza verwacht dat de komende dagen de nodige hitterecords gebroken gaan worden.

Warmste 12 september

Maandag 12 september kan het kwik oplopen tot boven de 30 graden en deze maandag wordt hierdoor mogelijk de warmste 12 september ooit gemeten in De Bilt. Het vorige record van 12 september stamt uit 1919, toen werd het 29,3 graden in De Bilt. Voorheen kwamen temperaturen boven de 30 graden na 5 september nauwelijks voor. Er zijn in september tot nu toe drie tropische dagen gemeten. Volgens Weerplaza is het mogelijk dat hier de komende week nog vier dagen bijkomen. De hoge temperaturen in deze tijd van het jaar ontstaan vanwege een hogedrukgebied boven Europa. Vanuit het zuidoosten komt subtropische lucht over ons land binnen. Hierdoor ontstaan, ondanks afnemende zonkracht in september, toch hoge temperaturen.

Wat te doen bij hitte

Dinsdag 13 en woensdag 14 september kan het zelfs nog warmer worden en ook op donderdag wordt nog zomers weer verwacht. Hoewel die warme temperaturen heerlijk zijn voor in september, is de hitte niet voor iedereen een pretje. Eerder publiceerden we op MAX Vandaag al een artikel met tips over wat u het beste kunt doen tegen de hitte. Voor de maand september kunnen we hier een handige tip aan toevoegen: ga vooral niet zonder jas de deur uit. Het koelt ’s avonds snel af, en ’s ochtends duurt het wat langer voordat de zon op volle kracht is.

Zonnige septembermaand

Weerplaza verwacht dat ook de rest van september zonnig zal verlopen. Het is onduidelijk of het record van warmste septembermaand ook wordt verbroken. In 2006 was de gemiddelde temperatuur in deze maand 17,9 graden.

Geef een reactie