weerswaarschuwing

Storm in het zuiden, ijzel in het noordwesten: hoe weet u zeker of een weerswaarschuwing geldt voor uw woonplaats?

Een weerswaarschuwing worden vaak specifiek afgegeven voor een bepaald deel van het land. In de media wordt vaak een windstreek of naam van een regio gebruikt om te duiden om welk gebied het precies gaat.  Zo is het afgebakend, maar deze aanduidingen bieden wel ruimte voor eigen interpretatie. Hoe weet u zeker of een weerwaarschuwing ook geldt voor de plek waar u woont?

Regiosysteem

Nederland wordt op allerlei redenen soms ingedeeld in regio’s. Om te bepalen waar de scholen vakantie krijgen, is bijvoorbeeld een heel regiosysteem opgezet voor de overheid. Ook sportbonden werken met districten. Dat is handig, want zo zijn competities makkelijker in te delen.

Per provincie

Qua meteorologische waarschuwingen kan het benoemen van regio’s of windrichtingen soms meer onduidelijk dan duidelijk maken. Hoewel de windrichtingen heel precies berekend kunnen worden, kan het zijn dat niet iedereen dezelfde perceptie heeft van waar bijvoorbeeld het noorden stopt en het oosten begint en vice versa.

Om zeker te weten of een weerswaarschuwing geldt voor het gebied waar u woont, kunt u kijken op de website van het Nederlands weerinstituut KNMI. Het KNMI geeft de weerswaarschuwingen af en doet dit altijd per provincie. Naast de provincies, hanteert het KNMI ook de regio’s IJsselmeergebied, Waddeneilanden en Waddenzee. Op de site zijn al deze gebieden aanklikbaar, zodat u kunt zien of de waarschuwing ook geldt voor de plek waar u woont.

code oranje
Lees ook: Code geel, oranje en code rood: Wat zeggen deze kleuren over het weer?

Weerberichten

In reguliere weerberichten worden ook vaak namen van regio’s en windrichtingen gebruikt om duiding te geven. Om er in dit geval zeker van te zijn dat u de windrichtingen goed interpreteert, kunt u gebruik maken van de weerkaart van het KNMI. Daarop zijn de contouren van alle provincies weergegeven en worden de metingen van de 30 weerstations weergegeven.

(Bron: KNMI, Weeronline, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. Floris12 says:

    ik dacht nu het antwoord te krijgen, maar nee hoor.
    ik woon in Zeeland, Zuidwest, helemaal goed, maar horen we nu ook bij het zuiden?
    En als het regent in het westen regent het dan ook in Zeeland?