Het regent weer sterren en u kunt ze dit keer écht zien

Elk jaar regent het halverwege december sterren, maar lang niet altijd kunnen we ze ook daadwerkelijk zien. In 2018 lijken we geluk te hebben, want de voortekenen zijn gunstig.

Vallend gruis

De aanstaande sterrenregen is de grootste van 2018 en is het best te zien op vrijdagochtend 14 december. Wie dan rond 06.00 uur naar buiten kijkt, kan wel 80 tot 100 vallende sterren zien. De sterren die dan voorbij komen, zijn eigenlijk deeltjes gruis die afkomstig zijn van de planetoïde Phaethon. Een planetoïde is een stuk materie dat zich net als een planeet in een baan om de zon beweegt. De meest zweven tussen de planeten Mars en Jupiter en zijn wel tot 1000 kilometer in diameter. Soms laat zo’n planetoïde gruis los dat met enorme snelheid in de atmosfeer van de aarde terecht komt. Dit zijn vaak kleine stukjes, maar het kunnen ook grote gedeeltes zijn.

Gunstige voortekenen

Niet altijd hebben wij evenveel kans om een dergelijke sterrenregen te zien, maar in 2018 hebben liefhebbers geluk. Er wordt helder weer verwacht én de maan gaat in de nacht van donderdag 13 en vrijdag 14 december 2018 vroeg onder, wat ervoor zorgt dat zelfs de zwakste sterren goed te zien zijn. Vooral mensen die in de dunner bevolkte gedeelten van Nederland wonen zullen hierdoor de sterren extra goed kunnen zien, want hier is doorgaans minder lichtvervuiling dan in dichtbevolkte stukken.

Komeet te zien

Naast sterren, is er op 12 december 2018 nog een ander bijzonder sterrenkundig object te zien: de komeet 46P/Wirtanen. Dit is een soort smeltende bal van vuil water en ijs die op woensdag de 12e relatief dichtbij de aarde staat. Een uniek fenomeen, want het komt slechts eens in de 20 jaar voor de Wirtanen zo dichtbij staat.

(Bron: De Limburger, archief, AD)

Geef een reactie