Komende nacht regent het vallende sterren

In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 januari 2019 zijn er uitzonderlijk veel vallende sterren. Er is één klein nadeel, de weersverwachting vertoont zwaar bewolkt weer.

130 meteoren per uur

Op het hoogtepunt schieten er komende nacht ongeveer 130 meteoren per uur langs de hemel, wat neerkomt op zo’n 2 per minuut. De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien zijn geweest, is in 1976. De eerstvolgende keren zijn volgens sterrenkundige Marc van der Sluys in 2085 en 2128.

Hemel extra donker

De beste kans om de vallende sterren te zien, is door vrijdagochtend rond 06.30 uur naar het oosten te kijken. De hemel is extra donker doordat de maan en de zon niet storen wat erg gunstig is voor het zien van de vallende sterren.

Boötiden

Het gaat om de meteoren Boötiden. Het lijkt of ze uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes) komen, maar in werkelijkheid zijn het minieme deeltjes stof en gruis. Waarschijnlijk van een planetoïde. Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk en als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel.

Weersverwachting

De weersverwachting is helaas niet erg gunstig. De voorspelling is dat het in grote delen van het land zwaar bewolkt is. Het zuiden en westen, met name Zeeland, hebben de meeste kans op opklaringen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie