Regen treft boeren in zuidoost Nederland

Boeren in zuidoost Nederland lijden ernstig onder de hevige regenval van de afgelopen weken. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) dreigt een financiële strop van een enorme omvang.

Faillissement

Boeren in de regio’s Eindhoven en Boxmeer zijn het zwaarst getroffen. De schade wordt geschat tussen de 2 en 3 miljoen euro. Door de regen overlast dreigen sommige Limburgse boeren zelfs failliet te gaan. Veel gewassen zoals aardappelen, maïs, asperges, courgettes, bieten en boomkwekerijen in Limburg en Brabant hebben schade opgelopen. De LLTB nodigt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken uit om op korte termijn de situatie te komen bekijken. De organisatie wil een noodfonds voor gedupeerde boeren.

Buiten hun oevers

Door de hevige regenval van maandag 13 juni 2016 zijn 2 beken in de dorpen Reusel, Hoogeloon, Bladel en Hooge Mierde buiten hun overs getreden. Deze beken, de Beerze en de Reusel, kunnen het vele regenwater niet meer verwerken, meldt waterschap De Bommel. In Hoogloon viel op diezelfde dag 80 millimeter regen. Dit valt er normaal gesproken in een maand.

Schadeclaims

Het ZLTO roept boeren in Brabant, Zeeland en een deel van Gelderland op om schadeclaims bij de Waterschappen in te dienen. “De waterschappen en niet het Rijk zijn immers verantwoordelijk voor het waterbeheer”, aldus een woordvoerder van ZLTO. Volgens de organisatie is het ook hard nodig om met de waterschappen in gesprek te gaan over het nemen van maatregelen door de klimaatveranderingen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Hoezo noodfonds? Is dat er dan nog niet? Dat zou er toch 50 jaar moeten zijn. Wat doet de ZLTO dan wél? … Is dat dan ook een zakkenvullers organisatie, zoals de naam al doet vermoeden. Hoezo roept de boeren op? Doet het ZLTO dat dan niet, voor de boeren. Er moeten kant en klare formulieren klaar liggen, waar alleen het schadebedrag en het bankrekeningnummer, ontbreken. Binnen vier weken kan de schade afgewikkeld zijn, als het ZLTO doet, wat het moet doen.