reeën

Opgelet: overstekende reeën

De bronsttijd voor reeën is begonnen. Tot begin augustus gieren de hormonen bij de mannetjes door het lichaam. Tijdens deze periode zijn reeën minder voorzichtig en steken ze niet alleen ’s nachts, maar ook overdag zomaar de weg over. Dus automobilisten u bent gewaarschuwd.

Bronsttijd

De bronsttijd wordt ook wel het paarseizoen genoemd. In deze periode is het vrouwtje op haar vruchtbaarst, de mannetjes reageren hierop. De mannetjes vechten voor de vrouwtjes. Dat kunnen ze in deze periode beter door het verhoogde testosteron in hun bloed. Vrouwtjes lokken de mannetjes door geursporen uit te zetten. Voorafgaand aan de paring probeert het mannetje (de bok) het vrouwtje (de geit) het hof te maken. Dat doet hij door achter haar aan te jagen. De bronst van het vrouwtje stopt als zij bevrucht is.

Roekeloos

Tijdens de bronsttijd zijn de reeën roekeloos en onvoorzichtig. In de achtervolging steken ze vaak onverwacht de weg over. En dat doen ze niet alleen. In dezelfde periode gaan de jonge dieren weg bij hun moeder om op eigen benen te staan. De nieuwsgierige jongen kunnen dan soms wel heel dicht bij mensen komen.

Matig uw snelheid

De boswachters van Staatsbosbeheer adviseren automobilisten om in gebieden waar reeën leven de snelheid te matigen. Wees alert als u 1 of 2 reeën hebt gezien, dat er nog meer kunnen volgen. Mocht het onverhoopt toch misgaan? Meld dit dan direct bij de politie. Deze melding heeft u nodig voor de verzekering bij eventuele schade en de politie neemt contact op met Staatsbosbeheer. Het kan zijn dat u de ree raakt, maar dat het dier wegspringt. Een ree zoekt vervolgens een plek om van zijn verwondingen te herstellen. De boswachters van Staatsbosbeheer sporen het dier op en houden het in de gaten om onnodig lijden te voorkomen.

(Bron: Staatsbosbeheer)

Geef een antwoord