essen

Landelijke zoektocht naar gezonde essen om boomsoort te redden

Als er niet snel iets gebeurt dan dreigt de es uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. Van de ongeveer 10 miljoen essen in ons land is 80 procent aangetast door de essentaksterfte. Een schimmelziekte waar nog geen remedie tegen gevonden is.

Grootschalige kap

De schimmel is 7 jaar geleden pas voor het eerst in ons land aangetroffen en heeft zich razendsnel verspreid. De es staat nu nog op de derde plaats van meest aangeplante bomen, achter de eik en de linde. De meeste essen staan in Flevoland, Groningen en Noord- en Zuid-Holland. De komende jaren worden op grote schaal aangetaste essen gekapt. Verzwakte exemplaren kunnen namelijk omvallen, met alle gevaar van dien, als zij bijvoorbeeld bij wegen, singels of langs bospaden staan. Er komen andere boomsoorten voor in de plaats. Niet alle zieke essen worden weggehaald. Essen die dieper in het bos staan en bezwijken kunnen daar gewoon blijven liggen.

Op zoek naar resistente essen

Voorlopig worden er geen nieuwe essen geplant, omdat die een groot risico lopen ook ziek te worden. Wetenschappers zoeken een oplossing en daarbij kijken ze vooral naar nog gezonde essen die waarschijnlijk resistent zijn. Dat hebben Staatsbosbeheer en de Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE) aangekondigd. De operatie gaat zo’n 4 tot 5 jaar duren en kost tussen de 10 en 20 miljoen euro, schat de zegsman van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft nog geen financiële dekking gevonden voor deze kosten.

Uw hulp is welkom

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland roept de hulp van het publiek in bij de zoektocht naar de nog gezonde essen. Waarnemingen kunnen doorgegeven worden via essentaksterfte.nu, waarbij men de locatie van essen kan aangeven met daarbij een indicatie van de mate van aantasting. Zo wordt een overzicht gemaakt waarbij wordt gekeken waar er alleen maar zieke en dode essen staan in Nederland en waar er nog gezonde exemplaren te vinden zijn. Uit alle meldingen worden gezonde essen geïdentificeerd die tussen vele dode en aangetaste essen staan. Deze gezonde bomen zijn mogelijk resistent of tolerant tegen de essentaksterfte. Het doel is om op korte termijn minimaal 200 van de beste bomen te vermeerderen en zo veilig te stellen. Op termijn hopen de onderzoekers zo nieuwe, minder vatbare essen te kweken.

(Bron: ANP, naturetoday.com)

Geef een reactie

Reactie

    Rieja says:

    Is het niet zo dat schimmels en bacteriën extra hard groeien door elektromagnetische velden van ons milieu welke schrikbarend vol zit van de onzichtbare, onhoorbare en niet te ruiken elektromagnetische radiogolven? EM radiogolven die ‘nodig’ zijn voor al ons draadloze gebruik?