natuurijs

Koude nachten zorgen voor eerste natuurijs

Het is bijna niet voor te stellen: een paar weken geleden is het nog ontzettend heet in Nederland, maar nu komt het kwik ’s nachts op sommige plekken niet boven de 3 graden uit. In bepaalde gebieden is het zelfs zo koud dat er al natuurijs is waargenomen.

IJs zonder vorst

Vooral in de oostelijke helft van Nederland en in Brabant is het de afgelopen dagen flink koud ’s nachts. Het ‘dieptepunt’ wordt bereikt op de Veluwe in de nacht van 25 op 26 augustus 2018. Daar wordt aan de grond een temperatuur van 2,2 graden gemeten; een uniek gegeven. “Het komt eens in de 3 jaar voor dat het rond deze tijd van het jaar ’s nachts zo koud is”, zegt meteoroloog Yannick Damen hierover tegen dagblad Trouw.

Eerste natuurijs

Doordat het zo koud is geweest, is er ook meteen natuurijs gevormd op een plat dak in Bennekom (Gelderland). Hoe dit kan gebeuren bij temperaturen boven de 0 graden? Damen heeft het antwoord: “Het hoeft niet per se te vriezen om ijs te krijgen. Een plat dak, zeker als het zwart is, straalt veel warmte uit. Het kan harder afkoelen dan de lucht”, legt hij uit.

Weerman Reinier van den Berg is er op 26 augustus vroeg bij om dit bijzondere natuurverschijnsel vast te leggen op video. Het eindresultaat plaatst hij op zijn Twitteraccount.

Warmere nachten

De kans dat Van den Berg in de week van 27 tot en met 2 september een dergelijke video kan maken is overigens klein, want de nachttemperaturen lopen op.

(Bron: RTL Nieuws, Trouw, ANP)

Geef een reactie