warmste 24 januari

Het is de warmste 24 januari ooit

Het was niet zozeer de vraag of het warmterecord werd verbroken, maar wel op welk moment van de dag. Maar het record is al binnen, want om 07.00 uur is in De Bilt 12,2 graden gemeten. Daarmee is het officieel de warmste 24 januari sinds de metingen in 1901 begonnen. Hiermee is het vorige landelijke record uit 1960 gebroken. Toen werd het 12,1 graden gemeten in De Bilt. 

Niet uitzonderlijk

Op zich is een warme dag in januari niet uitzonderlijk meldt het KNMI. De hoge temperaturen komen in het huidige klimaat elke 2 tot 5 jaar voor. Wat volgens het meteorologisch instituut wel bijzonder is, is dat de koude dagen sneller opwarmen. De koudste dagen die we jaarlijks hebben worden ook steeds een beetje warmer. Dit wordt mede veroorzaakt doordat we in d winter vaker te maken hebben met een westenwind.

Warmere winters

De winters in Nederland zijn de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 1,3 graad warmer geworden. Ook al komt de wind uit het noordoosten waardoor het kouder bij ons is, dan is het nog niet zo koud als vroeger. Dat komt omdat de lucht van het Noordpoolgebied komt. Dat gebied warmt veel sneller op dan de gemiddelde temperatuur op aarde.

Echt koude dagen worden zeldzamer

Volgens Bart van den Hurk van het KNMI sneuvelen warmterecords bij bosjes. “Die gaan er vaker aan dan kouderecords. De echt koude dagen worden steeds zeldzamer. Er zal dus ook steeds minder vrieskou zijn. De kans daarop wordt systematisch kleiner.”

Westenwind

De komende uren warmt het verder op in Nederland. In De Bilt kan het naar verwachting 14 graden worden en in het zuidoosten van het land kan de temperatuur zelfs boven de 15 graden uitkomen. Wel blijft het de hele dag overwegend grijs. Oorzaak van deze warmtegolf is een stevige zuidwestenwind. Deze relatief warme lucht is afkomstig van de Azoren.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord