Hoe zit het? Waarom liggen molshopen boven de grond, terwijl mollen meestal ondergronds blijven?
Publicatiedatum: 4 maart 2025
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom liggen molshopen boven de grond, terwijl mollen meestal ondergronds blijven?
Paartijd en Nationale Mollentelling
In februari, wanneer de paartijd van de mol ongeveer begint, is er elk jaar een Nationale Mollentelling. Tijdens de editie van 2025 zijn er ruim 20.000 molshopen aangetroffen in Nederland. Deze molshopen zijn het resultaat van het fanatieke ondergrondse graafwerk van de mollen. Want juist in deze tijd verlaten de mannetjes hun ondergrondse territorium, om op zoek te gaan naar vrouwtjes.
Waarom kunnen mollen zo goed graven?
Mollen zijn in staat om meters grond in 1 uur weg te graven. Hun lijf is namelijk prima uitgerust voor het graven van gangen. Voor hun graafwerkzaamheden gebruiken de mollen hun voorpoten, waar puntige nagels aan zitten. Door de aanwezigheid van die extra ‘graafduim’ kunnen ze nóg meer aarde omspitten en wegwerken.
Daarnaast zitten de ledematen van de mollen naast hun romp, in plaats van eronder. Deze lichaamssamenstelling is zeer ongebruikelijk bij landdieren en past eigenlijk beter bij een zeezoogdier. Maar hierdoor kunnen mollen wel door de aarde ‘zwemmen’, legt dierecoloog Jasja Dekker uit aan NRC.

Hoe ontstaan molshopen boven de grond?
Tijdens dit graafproces kunnen molshopen ontstaan, als er een grote hoeveelheid overtollige aarde omhoog wordt gedrukt. Dat gebeurt vaak bij de bovengrondse luchtschachten waar de mollen hun gangen mee uitrusten, zeker als ze van boven naar beneden graven. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden een rol spelen. Als het veel regent, komt het grondwater hoger te staan en lopen de gangen sneller vol met water. Dan moet de mol extra gangen graven in de droge stukken grond. En als het kouder wordt, moet de mol dieper de grond in om voedsel te vinden. Waardoor er uiteindelijk meer aarde aan de oppervlakte kan komen, met molshopen tot gevolg.
Waarom blijven mollen juist onder de grond?
Mollen komen zelf niet vaak bovengronds en daar hebben ze meerdere redenen voor. Ten 1e hebben ze relatief weinig zuurstof nodig om te overleven. “Ze hebben extra veel rode bloedlichaampjes, waardoor ze met minder zuurstof toe kunnen”, aldus Dekker tegenover NRC. “Ze hoeven dus niet aan de oppervlakte lucht te happen.” En ten 2e voeden de mollen zich vooral met de regenwormen en andere bodemdieren, die dus ook onder de grond leven.
Tot slot hebben mollen zelf wel in de gaten of ze boven- of ondergronds zijn. Want het is een mythe dat mollen volledig blind zijn. Ze hebben weliswaar een zeer slecht gezichtsvermogen, omdat de ontwikkeling van hun ooglens al stopt als ze nog in de embryofase zitten. Maar ze kunnen wel het verschil tussen licht en donker zien. Bovendien zijn hun andere zintuigen juist bovengemiddeld ontwikkeld.
(Bron: Archief, NRC, Zoogdiervereniging, Natuurpunt.be, Vroege Vogels, Noordhollands Dagblad. Foto: kubais/Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk artikel en best wel leerzaam. Maar wat ook gezegd moet worden is, dat de mol ook erg nuttig is. Dus verjagen en doden is echt niet nodig. Ik rijf de molshopen gewoon even plat. Na een paar dagen zie je de opgegraven grond niet meer liggen. Alleen onder de bestrating is het wel vernevelend, wan dar krijg je verzakking op den duur. Maar jullie hadden het nut van de mol ook al aangegeven in het artikel Mollen. Prima zo dus !
Dat iemand zich afvraagt hoe een molshoop ontstaat, als je graaft moet de overtollige toch ergens heen. Het is maar goed dat ik niet meegedaan heb met de mollen telling, wat onzin is. Ik kom door m’n werk heel veel molshopen tegen, dit jaar zeker meer dan die tijdens de mollen telling gezien zijn, soms maakt 1 mol maar5 a 6 hopen, maar het kunnen er ook 100 zijn, dus zo’n telling ja je kunt er niets mee,
Mollenoverlast.nl