paddenstoelentijd

Het weer: paddenstoelentijd

Elk najaar weer kijk ik uit naar de paddenstoelentijd. Hoewel paddenstoelen het hele jaar voorkomen, is het hoogtepunt in de herfst. Paddenstoelen leven namelijk van de afbraak van levend en dood materiaal. In de herfst is er veel afbreekbaar materiaal in de vorm van gevallen bladeren beschikbaar.

Daarom zijn veel paddenstoelen onder bomen te zien. Ze groeien extra goed in vochtige en warme omstandigheden. Na de erg droge zomer van 2022 kwam de regen van de afgelopen weken voor de natuur als geroepen. Al viel plaatselijk meteen wel erg veel neerslag: in Zeeland en op Voorne-Putten lokaal meer dan 180 millimeter. In mijn woonplaats Wageningen viel minder hemelwater. Maar er is meer dan voldoende vocht voor de groei van paddenstoelen beschikbaar.

Met de paraplu in de had op zoek naar paddenstoelen

De komende weken ga ik dan ook regelmatig naar de bossen om fraaie creaties van moeder natuur te spotten. Er blijken zo’n 5.000 verschillende soorten in ons land voor te komen. Uit het hoofd ken en herken ik vooral soorten als sponszwam, koraalzwam, de ‘glimmende’ porseleinzwam en mijn favoriet: de rode vliegenzwam, inderdaad, de paddenstoel met witte stippen. In 2019 waren er opvallend veel vliegenzwammen. Dat kwam onder andere door de natte september en oktober. Wat dit betreft zou 2022 een herhaling kunnen laten zien. In elk geval is het tot in de 1e oktoberweek wel onbestendig. Bijna elke dag zijn een paar buien mogelijk, ook zijn er perioden met zon. Meestal wordt het 14 tot 18 graden met vaak aflandige wind. Kortom, dat wordt met de paraplu in de hand op zoek naar paddenstoelen!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie