heksenbezems

Heksenbezems in bomen: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Naast vogelnesten en maretakken is er nog een reden voor bossen met takken in bomen: heksenbezems. Wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Hoe ontstaan heksenbezems?

Bij het zien van heksenbezems lijkt het misschien dat er vogels aan het werk zijn geweest met het bouwen van nesten. Het zijn echter geen vogels, maar woekeringen in de boom zelf, die het veroorzaken. Dit valt vooral op wanneer de bomen nog kaal zijn. Ze worden veroorzaakt door een schimmel en het komt vooral voor bij berken. De schimmel zorgt ervoor dat de slapende knoppen in een boom tot ontwikkeling komen. Deze groeien uit tot een wirwar aan takjes, in de vorm van bollen. Naast schimmels kunnen ook galmijten heksenbezems veroorzaken. Hun naam danken ze aan het feit dat er in vroeger tijden gedacht wordt dat er bezems achterblijven, wanneer heksen tijdens hun nachtelijke escapades per ongeluk met hun bezem tegen een boom aan vliegen.

heksenbezems

Zijn heksenbezems schadelijk voor bomen?

Het blijft meestal niet bij 1 heksenbezem in een boom. Wanneer de schimmels zich verspreiden, kunnen er op meerdere plekken in de boom bollen met takjes groeien. Dat is best een bijzonder gezicht. Echt erg voor de boom is dit overigens niet, hij kan er gewoon verder mee leven. Daarnaast biedt het een goede schuilplek voor insecten. Lieveheersbeestjes overwinteren er bijvoorbeeld graag in. Het is overigens wel mogelijk om de aangetaste delen te verwijderen. Dit kan door die weg te zagen en vervolgens te verbranden, maar een boom wordt daar vaak niet mooier op. Ook is het mogelijk om bij de aanplant van nieuwe bomen te kiezen voor minder vatbare (resistente) soorten of rassen.

Waarneming doorgeven

Ziet u ergens een boom met heksenbezems? Dan kunt u dat doorgeven via waarneming.nl. Daar wordt bijgehouden waar het natuurverschijnsel te zien is en zijn er ook foto’s van te zien.

(Bron: Vroege Vogels, MijnTuin.org, Trouw, waarneming.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Margeaux says:

    Biedt een goede schuilplek voor insecten om vervolgens de tip te geven dat je de delen kunt weg zagen en verbranden!