Duur 03:02
Gepubliceerd op 11 oktober 2018

GaiaZOO opent speciaal verblijf voor typisch Limburgse diersoorten

Dierentuinen worden vooral bewoond door exotische diersoorten, terwijl dieren van eigen bodem vaak ook heel interessant zijn. In de GaiaZoo te Kerkrade (Limburg) is daarom een speciaal verblijf geopend voor dieren die alleen voorkomen in dit on-Nederlandse stukje Nederland. 

Limburgse dieren

In het verblijf, dat de naam Limburghuis draagt, wonen dieren als de korenwolf en de vuursalamander. Deze dieren komen niet in andere delen van het land voor en zijn daarom typerend voor de provincie. De korenwolf komt zelfs alleen in Zuid-Limburg voor, omdat het gek is op de lössgrond die hier te vinden is. De kleurige vuursalamander heeft ook een zeer specifieke leefgebied in Limburg; dit diertje komt vooral voor in de Maasdal-flanken nabij Bunde.

Korenwolf

De korenwolf is natuurlijk geen echte wolf, maar een hamster.

Fokprogramma’s

Limburg kent nu nog veel ‘eigen’ soorten, maar sommigen worden met uitsterven bedreigd. Om dit te voorkomen, is GaiaZoo al een tijdje bezig met verschillende fokprogramma’s. Het programma rondom de korenwolf loopt nu een aantal jaar en werpt zijn vruchten af. Waar de populatie eerder flink is uitgedund, komen nu weer volop korenwolven voor.

Andere provincies

Limburg heeft relatief veel ‘eigen’ diersoorten door het heuvelachtige landschap en de bijzondere grondsoorten die hier voorkomen, maar dat betekent niet dat andere provincies geen typerende fauna hebben. Zo komt de vogelsoort grauwe kiekendief vrijwel alleen in Noordoost-Groningen voor en leeft de steenmarter alleen in de oostelijke provincies.

Hallo Nederland besteedt op 11 oktober aandacht aan het Limburghuis in de GaiaZoo te Kerkrade. U ziet Hallo Nederland elke werkdag rond 19.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie