snelste

Dit zijn de snelste (en langzaamste) dieren van het dierenrijk

Er zit een groot verschil in hoe snel dieren zich voortbewegen. Sommige kunnen zich razendsnel bewegen, terwijl andere bijna niet van hun plek komen. We hebben de snelste dieren van het dierenrijk op een rij gezet. Plus een paar van de langzaamste.

De snelste dieren

Tussen de dieren onderling zitten grote verschillen qua snelheid. Vooral vogels kunnen grote snelheden bereiken. Pas op grotere afstand volgen landdieren, zoals u hieronder ziet:

De slechtvalk

In rust houdt de slechtvalk een normaal vliegtempo aan, maar wanneer hij een prooi in het oog krijgt, behaalt hij tijdens zijn duikvlucht snelheden waar een Formule 1-auto jaloers op wordt. Ze kunnen dan een snelheid bereiken van maar liefst 350 kilometer per uur. Ook in Nederland komt deze roofvogel voor.

snelsteStekelstaartgierzwaluw

De stekelstaartgierzwaluw is een heel stuk langzamer dan de slechtvalk, maar toch is hij het op 1 na snelste dier. Hij kan 171 kilometer per uur behalen. Daarvoor maakt hij dan weer geen gebruik van de zwaartekracht, hij kan zelf zo snel vliegen. Hij doet dit vooral om indruk te maken op potentiële partners. Hij komt voor in Siberië en Azië, maar soms belandt hij per ongeluk in West-Europa.

stekelstaartgierzwaluwFregatvogel

De fregatvogel haalt, wanneer hij de wind mee heeft, snelheden tot wel 153 kilometer per uur. Ze komen onder andere voor op de Galapagos Eilanden, Madagaskar en het Caraïbisch gebied. Ze hebben een spanwijdte van wel 2 meter en het mannetje heeft een imposante keelzak, die hij kan opblazen om een vrouwtje mee te paaien.

snelsteSpoorwiekgans

Op de 4e plek is opnieuw een vogel te vinden. De spoorwiekgans is eigenlijk geen gans, maar een eend. Wel een die behoorlijk groot is uitgevallen. Hij heeft een spanwijdte tot wel 2 meter en kan wel 7 kilo wegen. Toch kan hij een snelheid behalen van 142 kilometer per uur. Hij komt in Afrika voor.

spoorwiekgans

Marlijn

Na de vogels komt een razendsnelle vis. De marlijn kan 130 kilometer per uur zwemmen. Dit terwijl hij weerstand heeft van het water, maar daarom is hij super aerodynamisch gebouwd. Zijn gestroomlijnde lijf én krachtige vinnen helpen hem om enorm snel vooruit te komen.

snelsteJachtluipaard

Het jachtluipaard (cheeta) is het snelste landdier ter wereld. Hij kan in volle vaart zo’n 98 tot 105 kilometer per uur rennen. Hij maakt daarbij sprongen tot wel 7,5 meter. Lang houdt hij dit niet vol, maar het is meer dan genoeg om zijn prooidieren met succes te pakken te krijgen.

jachtluipaard

Gaffelbok

Het op één na snelste landdier is een planteneter. De gaffelbok bereikt snelheden van ruim 96 kilometer per uur en daarmee kan hij roofdieren van zich afhouden. Ze komen voor in Noord-Amerika en de enige bedreiging daar vormt de coyote. Maar die is bij lange na niet zo snel. Om meer zuurstof vrij te maken tijdens het rennen, is de gaffelbok voorzien van grotere organen.

gaffelbokLangzaamste dieren

Misschien bent u nu ook benieuwd geworden wat de langzaamste dieren ter wereld zijn. De top 3 bestaat uit de tuinslak, luiaard en zeester.

Bij de slak kan zijn snelheid niet eens in kilometers per uur uitgedrukt worden, maar in meters. Om precies te zijn kan een slak zo’n 5 meter per uur vooruit komen. Op een gladde ondergrond… Wat eigenlijk toch nog wel indrukwekkend is, voor een dier van dat formaat. Het is ook de reden dat u er niet gek van moet staan te kijken wanneer u ze vangt en u ze een dag later in uw tuin terugziet, ook al heeft u ze een heel eind verderop losgelaten.

slak

De luiaard gaat niet voor niets met deze naam door het leven. Het liefst beweegt hij zich zo min mogelijk en doet hij dat toch, dan gaat dat maar met zo’n 0,12 kilometer per uur.

luiaard

De zeester kan zo’n 3 tot 5 meter per uur vooruitkomen. Helaas voor dit dier wordt hij ook weleens door een aflandige wind richting de kust vervoerd. Wat niet goed voor hem afloopt.

zeester

(Bron: Wildlife spotten, Willem Wever, vogelbescherming.nl, National Geographic Junior, alletop10lijstjes.nl, Quest, debeste10.nl, top10lijstjes. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie