Duur 02:50
Gepubliceerd op 7 februari 2018

De grote zilverreiger is terug van weggeweest

Goed nieuws voor vogelliefhebbers: de grote zilverreiger is terug van weggeweest. Deze voorheen zeldzame vogel wordt weer vaker gezien in Nederland en staat niet langer op de rode lijst. 

Reigers in de mode

Tijdens de winter van 2017/2018 wordt de vogel vaak gezien in het wild. Een bijzonder gezicht, want lange tijd doet deze reigersoort Nederland amper aan. Zo worden ze tijdens de 19e eeuw vaak vermoord, omdat het in die tijd modieus is om vogels op hoeden te dragen. Zodra het verboden wordt om vogels af te schieten voor dit doeleinde, stijgt de populatie, maar in Nederland weten ze hun weg maar moeilijk te vinden. Rond het jaar 2000 leven er slechts 30, terwijl er anno 2018 10.000 exemplaren zijn.

Stijging

Die stijging is mede te danken aan de klimaatverandering. De vogel gedijt goed bij warmer weer en in Nederland stijgt de temperatuur momenteel, waardoor het aantrekkelijker is om hier te blijven. Ook is er de afgelopen jaren veel gedaan aan het verbeteren van de kwaliteit van de moerassen, waar de vogel het liefst broedt. In deze moerassen barst het ook van de muizen, wat toevallig het favoriete eten van deze reigersoort is. Volgens kenners eet de grote zilverreiger er minstens 1 per half uur. Kortom: het is hier weer goed toeven voor ze.

Blauwe reiger

Naast de grote zilverreiger, is de blauwe reiger een soort dat veel voorkomt in Nederland. De naam is wellicht een beetje misleidend, want deze vogel is meer grijs dan blauw.
blauwe reiger

Hallo Nederland

Hallo Nederland heeft op 7 februari 2018 aandacht besteedt aan te terugkeer van de grote zilverreiger. Het fragment uit de uitzending ziet u hierboven.

(Bron: redactie Hallo Nederland, Nature Today, Vogelbescherming Nederland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer