de egel

De egel heeft het moeilijk in Nederland, maar we kunnen iets doen

Het is niet best gesteld met de egel in Nederland. Sinds midden jaren 90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Het verdwijnen van het natuurlijk leefgebied en de verstedelijking, spelen daarin een belangrijke rol. Om te weten hoe het nu met de egel is gesteld wordt in het weekend van 25 en 26 september 2021 voor de 13e keer de egeltelling georganiseerd. En die telling is belangrijk, want het geeft een beeld waar in Nederland de egel zich bevindt. En u kunt iets doen voor de egel om ervoor te zorgen dat hij een geschikte plaats heeft om te overwinteren. 

Schemer- en nachtdieren

De egel is een schemer- en nachtdier. Hij laat zich niet vaak overdag zien. Zijn voedsel vindt hij doorgaans in de nachtelijke uren en daar legt hij ook nog behoorlijk wat afstand voor af. Waarom hij voornamelijk ’s nachts leeft is omdat met zijn oogjes nauwelijks iets ziet. Met voornamelijk zijn reuk en goed ontwikkelde gehoor, vindt hij voedsel. Om zichzelf te beschermen heeft de egel stekels op zijn rug. Een volwassen exemplaar kan tot maar liefst 7000 stekels hebben.

Leefgebied

Egels leven vooral aan randen van bossen, in parken en tuinen die lekker dicht begroeid zijn. Ze eten voornamelijk insecten als rupsen, slakken, mieren en spinnen. Ze komen in principe in heel Nederland voor en leven op droge beschutte plekken. Vanaf eind oktober tot eind april gaat hij met winterslaap. Liefst ook op een beschutte plek met bladeren, bijvoorbeeld onder een heg.

Vijanden

Naast de verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en roofdieren is de mens de grootste vijand van de egel. Jaarlijks worden maar liefst 135.00 egels platgereden in het verkeer. Dan kan hij nog zulke mooie stekels hebben, die zijn niet bestand tegen het verkeer. Maar ook robotgrasmaaiers vormen een bedreiging voor de egel. Laat de bladeren in uw tuin liggen, de egels zijn er dol op.

Maak een egelhuis

Natuurmonumenten roept iedereen op om de egel een handje te  helpen met een geschikte overwinterplaats te vinden: zet een egelhuis neer. Een egelhuis beschermt de egel nog beter tegen de kou. Wie handig is kan met een bouwtekening van Natuurmonumenten direct aan de slag. Bent u iets minder handig? Gebruik dan een oud kistje of mandje en tover het om tot een egelverblijf.

Tel de egels in uw tuin

Waarom is tellen zo belangrijk? Tellingen leveren een schat aan informatie op over waar de egel zich bevindt en waar niet. Want al telt u er geen, meld het dan ook op waarneming.nl. In sommige jaren heeft de egel zich nauwelijks voortgeplant, ook dat wordt duidelijk uit de egeltelling. In het weekend van 25 en 26 september 2021 wordt er speciaal aandacht voor de egeltelling gevraagd, maar u kunt ze het hele jaar door melden bij de Zoogdiervereniging of de Egelwerkgroep Nederland.

(Bron: Nature Today, Natuurmonumenten, Egelwerkgroep Nederland, Egelbescherming, Zoogdiervereniging)

Geef een reactie