langer

Dagen duren langer door klimaatverandering

Ja, u heeft de titel niet verkeerd gelezen: de dagen duren daadwerkelijk langer door de klimaatverandering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van een Nederlandse onderzoeker aan de Technische Universiteit (TU) van Delft. 

Langere dagen door smeltwater

Thomas Frederikse baseert deze conclusie op een nauwkeurige analyse van de gemiddelde zeespiegelstijging wereldwijd en de factoren die dit veroorzaken. Een van de redenen waarom de zeespiegel stijgt is smeltend landijs. Dit gebeurt bijvoorbeeld op Groenland en Antarctica, waardoor er meer water komt dat allemaal verwerkt moet worden. Al dit water beweegt zich richting de evenaar, waardoor de massaverdeling op aarde verandert. “Net als een kunstschaatser die de armen strekt tijdens een pirouette, gaat de aarde hierdoor ietsjes langzamer draaien, waardoor de dagen tegenwoordig iets langer duren,” zegt Frederikse tegen wetenschapswebsite Scientias. Hoeveel ‘iets langer’ precies is? Zo’n 0,2 milliseconde per dag.

Selectief smelten

Uit het onderzoek van Frederikse blijkt verder dat de stijging van de zeespiegel door de klimaatverandering niet overal op aarde even hard gaat. Er is volgens hem geen plek op onze planeet waar de stijging precies het wereldwijde gemiddelde volgt. Dit kom omdat smeltende ijskappen via een bepaalde route wegvloeien, waardoor bepaalde gebieden er meer ‘last’ van kunnen hebben dan andere. In Nederland merken wij volgens Frederikse bijvoorbeeld weinig van het smeltende ijs op Groenland, maar het smeltwater van Antarctica komt wel  in ‘onze’ wateren terecht.

Door dit water zal de zeespiegel van de Noordzee de komende jaren stijgen. Uit ander onderzoek blijkt dat een stijging van 1,5 meter voor het einde van deze eeuw niet ondenkbaar is.

(Bron: Scientias, KNMI)

Geef een antwoord

Reactie

  1. AnnemieMH says:

    Tuurlijk…….Ook nagedacht onderzoekers, dat jullie zogenaamde klimaat verandering, gewoon heel normaal is, het weer gaat al miljoenen jaren zijn eigen gang, ook toen er nog niet zoveel fabrieken, mensen, auto’s waren, veranderde het klimaat…..dus een verandering is gewoon normaal. Heel simpel. Wij in NL hadden ook een gedeelte ijsperiode, is allang weer weg. Op een van de polen, zijn fossielen gevonden, van planten en dieren, dus was daar een keer geen ijs.

    Dus laat het los en laat de natuur gewoon doen, wat die wil, maar ja dat doet die toch wel, ondanks alle “maatregelen enzo. Die zijn trouwens nergens voor nodig, alleen is het een leuk voor bepaalde clubjes en veel onnodig geld mee gemoeid ook.