boomkrekel

Boomkrekels hoorbaar in Nederland

Op verschillende plekken in Nederland zijn boomkrekels gehoord. Dit is bijzonder, omdat het zingende insect in ons land een relatieve nieuwkomer is. Dit is dezelfde krekel die u hoort in het zuiden van Europa.

Wat is een boomkrekel?

De boomkrekel, ook wel wijnhaantje genoemd, is een kleine lichtbruine krekel die nauwelijks te zien is. Vooral de vrouwtjes zijn opvallend door hun lange staartdraden (cerci). De mannelijke boomkrekel tilt zijn brede voorvleugels op terwijl hij zingt. Overdag verstoppen ze zich in struiken, maar wanneer het gaat schemeren komen ze met melodieus geluid tevoorschijn. In het grensoverschrijdend natuurgebied Gelderse Poort bij Nijmegen doen ze dat vaak in koorverband. Het geluid, zoals in het filmpje hieronder te horen, is tot op 50 meter hoorbaar.

Boomkrekels in Nederland

De boomkrekel is een relatieve nieuwkomer in Nederland. Pas in 2004 zijn ze hier voor het eerst ontdekt. De diertjes zijn vanuit het zuiden via het dal van de Rijn naar het riviergebied gekomen. Na 2004 stijgt het aantal waarnemingen erg snel. Volgens natuursite NatureToday komt dit waarschijnlijk doordat eitjes zijn meegevoerd met het stromende water. De krekels komen in Nederland voor langs de Waal tussen de Duitse grens en Gorinchem en langs de Rijn tot Arnhem. De meeste waarnemingen zijn afkomstig uit de eerder genoemde Gelderse Poort. Zo is het Zuid-Europese geluid ook in Nederland te horen, “Wie ze hoort waant zich op een Zuid-Franse camping of op het terras van een Italiaans hotel”, aldus NatureToday.

De boomkrekel is niet alleen

De boomkrekel is niet de enige diersoort uit Zuid-Europa die in Nederland is te vinden. Ook de wespspin, sikkelsprinkhaan en de stadreus zijn voorbeelden. Lees hierover meer in ons artikel over Zuid-Europese insecten in Nederland.

Heeft u al een boomkrekel gehoord?

(Bron: Nature Today, ARK)

Geef een reactie