Duur 35:13
Gepubliceerd op 21 juli 2017

Baardmannetjes: Zwolle

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

Op zoek naar de slechtvalk

Deze binnenlandse city trip brengt Hans en Nico naar Zwolle. In en rond de Overijsselse Hanzestad gaan de heren op zoek naar de slechtvalk. Hans heeft zo zijn bedenkingen: is de stad wel de natuurlijke habitat voor deze imposante roofvogel en voelt hij zichzelf eigenlijk wel op zijn gemak in de stad?

Duif op het menu

In en rondom Zwolle broeden 2 of 3 paartjes slechtvalken. Hans en Nico gaan naar ze op zoek in de stad, het stadspark en het buitengebied. Ze beginnen bij de Peperbus, want daar worden ze wel eens gespot. Na de oude stadspoorten en middeleeuwse straatjes van het centrum gaan Hans en Nico naar stadspark Het Engelse Werk en tenslotte De Vreugdenrijker waard in het buitengebied.

De slechtvalk is van oorsprong een rotsbewoner, maar broedt in Nederland onder andere op richels, oude nesten en steeds vaker in nestkasten. Ook in steden worden ze in Nederland veel aangetroffen. Zij hebben graag duif op het menu en waar anders dan in de stad zijn die veelvuldig te vinden?

baardmannetjes

Tussendoor hopen Hans en Nico een ijsvogel te spotten. Net als de slechtvalk voelt deze vogel zich steeds beter thuis in de stad. Hebben de heren geluk en welke vogels (en andere bijzondere dieren) komen zij onderweg allemaal tegen? U ziet het in de aflevering over Zwolle.

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Baardmannetjes: Zwolle is te zien op vrijdag 21 juli om 21.15 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer