2000 kilo visnetten uit Noordzee gehaald

Tijdens de Expeditie Zuid dook een groep duikers de afgelopen dagen op 5 wrakken op de zogeheten Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee. Ze hebben hierbij 2000 kilo aan visnetten uit de Noordzee gehaald, zo liet Duik de Noordzee schoon, een groep duikers die zich inzet voor een schonere Noordzee, weten.

Bedreiging voor het onderwaterleven

Tijdens de expeditie zijn zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken verwijderd. De netten en vishaken vormen namelijk een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Ook zijn de duikers onder- en bovenwater bezig geweest met het bevrijden van tientallen levende dieren die in de netten vast zijn komen te zitten.

Biodiversiteit

Behalve met de zoektocht naar afval, zijn de duikers tijdens de de expeditie ook bezig geweest met de biodiversiteit van de scheepswrakken. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben en anemonen geteld. Ook werd een sierlijk klein naaktslakje, het ‘goudstipje’ (Cumanotus beaumonti) aangetroffen. Dit slakje is in Nederland slecht twee keer eerder waargenomen, een bijzondere vondst dus. Van deze dieren is DNA verzameld voor een speciale databank.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    peter64juitede says:

    mooi resultaat.
    ga zo door