Tina Turner

Wereld rouwt om heengaan Queen of Rock ’n Roll Tina Turner

Er is wereldwijd bedroefd gereageerd op het overlijden van Tina Turner. Woensdag 24 mei 2023 heeft haar woordvoerder bekendgemaakt dat de zangeres op 83-jarige is leeftijd overleden, na een lang ziekbed in haar huis in Küssnacht in Zwitserland.

Grote hits

Turner, ook wel bekend als de Queen of Rock ’n Roll, scoorde in de jaren 60 en 70 grote hits met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Later had ze ook een succesvolle solocarrière. De zangeres, geboren in Tennessee, begon haar carrière in de jaren 50. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De 2 gingen samen muziek maken en scoorden onder meer met River Deep, Mountain High en Proud Mary.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Solocarrière van Tina Turner

Ook solo was Turner een succes. In de jaren 80 produceerde ze vele hits en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze met nummers als Private Dancer, Tonight, What’s Love Got To Do With It en The Best. In 1985 zette ze zich tijdens Live Aid in voor hongerend Afrika. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers en is daarmee nog steeds één van de grootste concerten ooit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Gewelddadig huwelijk

Turner was later openhartig over haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze belandde meermaals op de eerste hulp met verwondingen. Het huiselijk geweld leidde zelfs tot een zelfmoordpoging in 1968. In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was. Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf in december 2022.

Reacties op haar dood

In een 1e reactie op de dood van Tina Turner, noemt de Amerikaanse regering haar overlijden een enorm verlies. Het Witte Huis bestempelt de artieste als een icoon. Rolling Stones-frontman Mick Jagger schrijft op sociale media: “Ik ben zo verdrietig door het overlijden van mijn geweldige vriendin Tina Turner. Ze was echt een enorm getalenteerde artiest en zangeres. Ze was inspirerend, warm, grappig en vrijgevig. Ze heeft me enorm geholpen toen ik jong was en ik zal haar nooit vergeten.” Zangeres Diana Ross is ‘geschokt en bedroefd’, laat ze in een eerste reactie weten. “Mijn condoleances aan de familie en dierbaren van Tina Turner.”

Ook in Nederland is verdrietig gereageerd op het overlijden van Tina Turner. Velen noemen haar een “icoon” of “simply the best”, naar haar gelijknamige hit uit 1989. Tina Turner was een “open, warme en eigenlijk heel normale vrouw”, zegt scenarist Frank Ketelaar, die samen met Kees Prins meeschreef aan de musical over haar leven. Ilse DeLange stelt dat Turner “een kracht en inspiratie voor velen” was. NPO Radio 2-dj Jeroen van Inkel noemt het overlijden van Turner een harde klap. “Als het woord “legende” niet had bestaan, hadden we het voor Tina moeten uitvinden”, vindt hij.

Jurgen van den Berg sprak in Villa VdB met oud-popjournalist Jan Donkers over het 1e concert van Tina Turner in Nederland, in 1968. Beluister hier het fragment.

(Bron en foto: ANP)

Geef een antwoord