Persoon gebruikt Google zoekmachine. Hoe krijgt u de oude zoekmachine eenvoudig terug?

Wilt u de oude Google-zoekmachine zonder reclame terug? Dat kan met deze simpele stappen

Google zoeken is ooit begonnen als een makkelijke, gebruiksvriendelijke zoekmachine. Er komen echter steeds meer functies bij, die het niet altijd makkelijker maken om te vinden wat u zoekt. Gelukkig kunt u met een eenvoudige aanpassing de oude zoekmachine terugkrijgen, zonder reclames en andere toevoegingen.

Reclame en andere ongevraagde informatie

Google geeft tegenwoordig niet meer gelijk de populairste resultaten op uw zoekopdracht, zoals vroeger. In plaats daarvan krijgt u allerlei reclames, afbeeldingen of zelfs de weersverwachting. Misschien vindt u zo’n afbeelding nog wel leuk om te zien, maar het is niet waar u naar op zoek bent. Als u afbeeldingen wilt zien zou u immers wel naar Google afbeeldingen gaan, in plaats van naar Google zoeken.

Zoek bijvoorbeeld eens naar Madrid, Rome of Amsterdam op Google. Nog voordat u het populairste zoekresultaat krijgt, ziet u verschillende afbeeldingen van de stad, een stadskaart, de weersverwachting, een Wikipedia-blokje en hoelang het reizen is vanuit uw locatie. In sommige gevallen krijgt u ook nog aanraders van de stad te zien voordat u tot de zoekresultaten komt. Als u in de huidige zoekmachine van Google producten probeert te vinden, is het niet veel beter. Zoekt u bijvoorbeeld op koffiezetapparaat of koelkast, dan staan er bovenaan een heleboel gesponsorde exemplaren.

Google
Lees ook: Digitip: gericht zoeken met Google

Terug naar de oude zoekmachine

Ziet u liever meteen de beste zoekresultaten, zonder al die ongevraagde informatie en reclame? Dat kan vrij eenvoudig. Zoek nogmaals naar een stad op Google, bijvoorbeeld Amsterdam. U ziet bovenaan wederom foto’s, een stadskaart, de weersverwachting en reisopties. Om dit weg te krijgen, moet u bovenin, net onder de zoekbalk, op de 3 puntjes klikken bij het kopje ‘meer’. Daar ziet u de optie ‘web’ staan. Als u daarop drukt, komt u bij de oude zoekmachine van Google. Nu staat niet de weersverwachting of stadskaart bovenaan, maar gewoon de website van de Gemeente Amsterdam.

Het is dus vrij eenvoudig om de oude zoekmachine terug te krijgen. U moet het wel telkens handmatig doen, aangezien er momenteel geen Google-functie is om dit als standaard zoekmethode in te stellen. Of die functie er in de toekomst wel komt, is maar de vraag. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat het niet in het belang van Google is dat u niet direct gesponsorde berichten te zien krijgt.

(Bron: Bright, Digitaltrends, Google. Foto: PK Studio/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    pitojo says:

    Google heeft nu eenmaal een verdienmodel dat met reclame te maken heeft. Al sinds jaar en dag gebruik ik DuckDuckGo als zoekmachine en deze geeft snel resultaat zonder allerlei poespas. Er is ook een zeer betrouwbare browser van deze club. Scheelt een hoop gedoe, terwijl ze ook nog eens aangeven of de site die je bezoekt maar zozo is of prima

    Ferruccia says:

    Gebruik Startpage (startpage.com/nl) en je krijgt Google resultaten zonder gevolgd te worden en later reclame te krijgen voor iets waar je naar had gezocht. Gratis.