Whatsapp wijzigt privacybeleid

Vorige week werd bekend dat Whatsapp, een applicatie die u op uw smartphone kunt installeren waarmee u berichten, bestanden en foto’s met uw contacten kunt delen, de persoonsgegevens van hun gebruikers toch gaat delen met Facebook. Wat kunt u doen om dat te voorkomen?

Delen van gebruikersdata

De wijziging van het privacybeleid houdt in dat Facebook toegang krijgt tot de gegevens van de gebruikers die ook Whatsapp hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om uw telefoonnummer, de telefoonnummers uit uw contactenlijst en hoe vaak u gebruik maakt van whatsapp. Whatsapp zet deze wijziging van het beleid vooral in de markt als een voordeel voor de gebruikers. Zo krijgt u vriendschapsuggesties te zien van mensen met wie u via whatsapp contact hebt gehad.

Advertenties

Het nieuwe beleid is vooral een voordeel voor adverteerders. Voor hen moet het makkelijker worden om reclame te maken binnen de chatapp. Er komen geen traditionele advertenties op Whatsapp, maar bedrijven kunnen wel via de app met u communiceren. Het gaat dan bijvoorbeeld om servicegerichte berichten, zoals een vliegtuigmaatschappij die een bericht stuurt bij een vertraagde vlucht of een controlebericht van de bank bij een verdachte transactie. Bedrijven waarmee contact is opgenomen op Facebook kunnen u ook aanbiedingen gaan sturen. Facebook meldt nadrukkelijk dat de inhoud van uw berichten wel privé blijft.

Voorkom dat uw gegevens worden gedeeld

Mocht u niet willen dat al uw gegevens van Whatsapp bij Facebook komen te liggen, dan kunt u daar iets aan doen. Hier moet u echter wel haast mee maken, u heeft namelijk maar 30 dagen de tijd om de nieuwe regeling te voorkomen, na deze 30 dagen gaat u automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden. Er zijn twee manieren:

  • De eerste methode is simpelweg het niet accepteren van de nieuwe gebruiksvoorwaarden, ergens deze week krijgt u in Whatsapp een melding over de wijziging van de voorwaarden. Onder de button ‘Akkkoord’ staat echter de optie om meer te lezen, en als u daar op klikt, krijgt u onder meer een schakelaar te zien. Zet deze uit als u uw nummer niet gedeeld wilt hebben en dus ook geen data naar Facebook wil overhevelen.
  • Bent u al akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden? Gelukkig is het nog niet te laat: u kunt de toestemming namelijk nog intrekken. In de instellingen van Whatsapp onder het kopje ‘Account’ is er tijdelijk de optie ‘Deel mijn informatie’ te vinden. Als u deze optie binnen 30 dagen na het accepteren van de voorwaarden uitschakelt, dan blijft uw data uit handen van Facebook. uw telefoonnummer wordt dan echter wel gedeeld.

(Bron: ANP, metronieuws.nl en Parool)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Voor mij geen facebook, twitter en ook geen whatsapp. Krijg door het lezen van dit artikel al de zoveelste goede reden om dat mooi niét te doen. Al deze zogenaamd “sociale media” worden sociaal genoemd omdat er mensen aan meedoen. Maar ze zijn het natuurlijk niet. Het is een gevaarlijke vorm van opdringerigheid, bemoeizucht en aanzetterij. Natuurlijk zijn de mensen in deze niet de gebruikers van iets wat hun leven zou verrijken. Het zijn instrumenten van het bedrijfsleven om bedrijven te verrijken. Uit deze hierboven beschreven operatie blijkt opnieuw hoe brutaal men inbreuk pleegt op levens van inmiddels vele duizenden telefoonverslaafden die met elkaar berichten delen als dat de spruiten inmiddels opstaan of over hun lekke band. Een weer andere categorie mag er graag op los beledigen en pesten. Brutáál. Dat zeg ik. Net zo brutaal als meneer Rutte die in de telegraaf meldt dat het hem wel wat lijkt om na de verkiezingen opnieuw als premier aan te treden en zijn beleid voort te zetten. Ik moest van die publicatie denken aan een een overvaller die daags na zijn daad bij het slachtoffer aanbelt met opnieuw het verzoek “even binnen te mogen”.