trump

Wat Trump met ons doet

De Amerikaanse president Donald Trump maakt het steeds bonter. We wisten al dat hij lomp, rancuneus, leugenachtig, vrouwonvriendelijk, ondiplomatiek en geen vriend van journalisten is. Nu dreigt hij openlijk met een kernoorlog en wekt de schijn neonazi’s de hand boven het hoofd te houden.

Tegenstellingen

Trumps opstelling wakkert de tegenstellingen in Amerika en de rest van de wereld aan. In Amerika is vóór of tégen Trump zijn een splijtzwam. Het rijt vriendschappen, families, buurten en partijen uiteen. In de rest van de wereld groeit nu de angst dat Trump binnenkort een uitglijder met rampzalige gevolgen maakt.

Effect op Nederland?

Welk effect heeft de ongrijpbare Trump op ons, in het kleine Nederland? Wakkert hij angst aan? En hoe voorkomen we dat ook hier de tegenstellingen groter worden? Of nemen we die machtige Amerikaanse president het best met een korrel zout? En is het democratische systeem in de Verenigde Staten sterk genoeg om die malle, maar ook slimme Trump in toom te houden?

Aan het woord

Vala van den Boomen is publiciste. Voor internetmagazine me-to-we.nl schreef ze het artikel President Trump: hoe verantwoorden we dat aan onze kinderen? De Amerikaanse president is volgens haar een haatzaaiende, racistische seksist. “Trump wakkert allemaal verkeerde dingen aan, ook hier bij ons.”

Dit onderwerp wordt besproken in Hollandse Zaken op donderdag 17 augustus 2017, rond 21.05 uuur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    De eerste alinea in dit stuk over Trump klopt wel zo’n beetje denk ik maar is ook maar een kleine greep. De werkelijkheid is door ons ongekend en waarschijnlijk vele malen erger dan wij ons kunnen voorstellen. Met de aanstelling van deze narcistische, domme, niet empatische, zeer waarschijnlijk genadeloze zelfaanbidder als president heeft Amerika voor mij een totaal ander aangezicht gekregen. En de mogelijkheid dat hij door een superdomme actie iets vreselijks aanricht, waar ook ter wereld, is heel serieus aanwezig. Als je niet precies weet waarvoor is het lastig bang te zijn. En als persoon, laat staan als land, is er geen invloed op uit te oefenen. Geweld en onrust komen van zo veel richtingen dat je met bang zijn de dag kunt vullen. Heb ik geen zin in. En een antwoord op de vraag hoe het kan bestaan dat deze “Dallas-cast” nu in het belangrijkste amerikaanse huis resideert en regeert is er volgens mij niet. Ik heb al genoeg problemen met de beantwoording van de vraag hoe het in Nederland politiek zo vergroeid kon raken. Want we hebben het hier over het rare fenomeen in Amerika omdat het zo groots en machtig is. We hebben weet van “kleinere regimes” en dat er staatshoofden en regeringsleiders zijn van kleinere, misschien minder beduidende landen, die je kunt typeren als totaalidioot maar dat aan het hoofd van een land als de verenigde staten……? Je kunt ditzelfde waarschijnlijk ook zeggen over Putin. Echter is er een wezenlijk verschil. Hersens. Daar heeft Putin waarschijnlijk meer van. En het allernaarste vind ik eigenlijk dat politici in onze landen tegen de achtergrond van de voornoemde wereldleiders zich lijken te “gedragen”. Toch houdt ik vol dat dat niet zo is. Onze politici, die van dit moment helemaal, lijken keurige, verstandige, in ons aller belang handelend maar doen dit meestal niet. Trump spreekt van fake-news, Rutte noemt journalisten “dat soort mensen”. De onderhandelaars over ons aanstaand VVD kabinet kwartetten met belangen die naar mijn persoonlijke mening niet door “die lui” moeten worden bepaald. Met andere woorden denk ik dat wat Trump met ons doet is dat bestuurders en regeerders hiér een vrijbrief zien om te regeren naar eigen believen. En wij denken dat ze dat goed doen omdat ze zich niet gedragen als Trump. Wij denken dat we een democratische rechtstaat zijn. Nououou….

      Elsnu says:

      Wat een goede verwoording van de huidige situatie in de VS en Rusland maar vooral van Nederland met die nare formatie waar weer besluiten zullen worden genomen over onze hoofden heen!! Mijn complimenten!