Duur 11:14
Gepubliceerd op 18 maart 2021

Verleden tijd: een serie over een verzwegen Molukse familiegeschiedenis

Als programmamaker Nira Kakerissa aan haar opa vraagt waarom hij in 1951 naar Nederland is gekomen antwoordt hij: “Stil, niet over praten. Het is verleden tijd.” Het gevoel van heimwee, verbroken beloftes en onbegrip heerst nog steeds bij oudere generaties Molukse Nederlanders. In de driedelige serie Verleden tijd gaat Nira Kakerissa op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld.

70 jaar geleden

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankomen. Ook de grootouders van Nira zijn in 1951 naar Nederland gekomen. Na aankomst in Nederland verblijven haar opa en oma in kamp Mantinge, een klein woonoord in de buurt van Westerbork. Daar is Nira’s vader geboren. Een paar jaar later verhuist het gezin naar een Molukse woonwijk in Maastricht. Voor haar zoektocht bezoekt Nira verschillende plekken die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, zoals de aankomstplek in Rotterdam en kamp Schattenberg. Daar gaat ze in gesprek met verschillende generaties die de puzzelstukjes van het verhaal compleet kunnen maken.

Voortleven geschiedenis en tradities

Nira vindt het nu, 70 jaar later, belangrijker dan ooit om de geschiedenis en de tradities van haar eigen bloed voort te laten leven. Ze is namelijk zwanger. Met de komst van haar baby, in de zomer van 2021, staat een nieuwe generatie te wachten. Wat is het verhaal van haar voorouders dat ze aan haar kind wil doorgeven?

Nira Kakerissa: “Molukkers hebben een kreet: Apa datang dari muka djangan unduré. En dat betekent: wat er ook mag gebeuren, ga niet aan de kant. Met andere woorden: kijk niet achterom, maar juist vooruit. Ik zou het mooi vinden als we met deze serie het taboe van het niet achterom durven kijken een beetje kunnen doorbreken.”

Nira Kakerissa en Rocky Tuhutera zijn op 18 maart 2021 te gast in Tijd voor MAX.

De driedelige serie Verleden tijd is een coproductie van L1 en Omroep MAX en wordt uitgezonden in het programma Noord-Zuid-Oost-West op 23 en 30 maart en 6 april 2021 olm 18.20 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Geridius says:

    Ik zat op de ULO in Maastricht in de vijftiger jaren en had twee schoolvrienden waar ik veel mee optrok. De éne heette Dout Tutumuri en de andere Jonias Titahena. Ook zaten er twee meisjes in de klas waarvan ik de namen niet meer weet. Zij woonden destijds in het kamp in Eijsden.
    Ik zou wel eens willen weten wat er van hen is geworden.

    Barth Voortman says:

    Erg belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Ik schaam mij nog steeds als nederlander hoe wij als land met deze mensen zijn omgegaan. Ik ben in 1951 geboren en heb de geschiedenis vanaf het begin meegemaakt. Er zaten Molukse kinderen bij mij op de lagere school en het waren mijn jeugd vriendjes en wij speelden met elkaar. Wij hadden geen discriminatie onder elkaar en hadden een hele goede band met elkaar. Later kwamen pas de verschillen in cultuur aan het licht . Ik heb mij altijd erg verbonden gevonden met indische mensen en heb de laatste 5 jaar Indonesie tweemaal mogen bezoeken. Heel fijn dat Omroep Max hier aandacht aan schenkt. Alleen het tijdstip van uitzenden is erg ongelukkig gekozen waardoor veel nederlanders dit programna zulken missen. Met techt een gemiste kans! Maar beter iets dan niets.

    Rob Hagenbeek says:

    Ik begrijp dit heel goed en hoop, dat er eens goed aandacht aan wordt besteed. Wat voor de Molukkers geldt, geldt ook voor de Indische Nederlanders. Daar heeft de Nederlandse overheid nooit aandacht aan besteed. Nu wordt er veel aandacht besteed aan de slavernij en het koloniale verleden, maar de repatriëring van Molukkers en Indo’s wordt onder de tapijt geschoven. Dit geldt ook voor de Papoea’s in het voormalig Nieuw Guinea. Als 2e generatie Indo, vindt ik het een schande hoe wij ( Molukkers en Indo’s ) werden opgevangen en behandeld toen we in Nederland kwamen!

Bekijk ook

Meer