65 jaar Molukkers in Nederland

Omroep: MAX

Duur: 0:08:25

Uitzending: di 29 mrt 2016 00:00

0:08:25

65 jaar Molukkers in Nederland

0:00:20

Aankomst Kota Inten 1951

65 jaar Molukkers in Nederland

Op 21 maart 2016 was het precies 65 jaar geleden dat de Kota Inten de haven van Rotterdam binnen liep met aan boord zo’n 900 Molukkers. In totaal kwamen er in korte tijd ruim 11.000 zogenaamde ‘Ambonezen’ naar Nederland. Zes maanden zouden ze in ons land blijven, maar tot een beloofde en verwachte terugkeer zou het nooit komen.

Woonoorden

De Nederlandse regering haalde in totaal 12.500 Molukse militairen met hun families naar Nederland. De eerste jaren woonden deze Ambonezen, zoals ze toen meestal genoemd werden, in centrale ‘woonoorden‘, waaronder de voormalige concentratiekampen Westerbork en Lunetten in Vught. Deze woonoorden werden verruild voor Molukse wijken waar de Molukse tradities en cultuur nog altijd voortleven.

Terug naar huis

Rudi Saptenno (77) kwam naar Nederland op de Kota Inten. “Het was eigenlijk een transportschip en helemaal niet geschikt voor zoveel mensen. De mannen moesten voor op het schip en de moeders met kinderen achterop het schip. Wij waren een gezin met 9 kinderen die allemaal mee moesten. 1 zus waren we uit het oog verloren en hebben we achtergelaten”, aldus Rudi. Panoes Nikijuluw (95) zat niet op de Kota Inten, maar op het vierde schip dat aankwam: de New Australia. Samen met zijn vrouw, 2 dochters en nog 1500 anderen kwam hij op eind april 1951 aan in de haven van Amsterdam.  Panoes en velen van zijn generatie willen nog altijd graag terug naar huis.

Rudi Saptenno, Panoes Nikijuluw en zijn zoon Crams zijn op 29 maart 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Inge Leusink says:

  Heel erg jammer dat deze 3 zuid Molukse mensen hun verhaal zo kort heb mogen doen! !!

 2. wobuys says:

  Misschien heeft de Nederlandse regering de Molukkers een warm trainingspak gegeven, maar de Indische Nederlanders moesten later wat ze gekregen hadden ‘terug’-betalen aan de regering, wist u dat?

  1. MD Maitimu says:

   Molukkers moesten ook gewoon alles terug betalen door 60% van hun loon in te leveren. evt. info kan je op het web terug vinden (y)