modeshow OUD en NIEUW

Unieke modeshow OUD en NIEUW met mensen met dementie online te volgen

Verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes (21) organiseert op dinsdag 23 maart 2021 een modeshow in de voormalige Augustijnenkerk in Eindhoven. De modeshow, OUD en NIEUW, is online te bekijken en wordt gelopen door mensen met dementie.

Online modeshow OUD en NIEUW

Modeontwerpster Babette van Rijthoven (20) en bekend verpleeghuisbewoner en verpleegkundige Teun Toebes geven mensen met dementie letterlijk een podium in de vorm van een circulaire art-fashionshow. Met als decor de voormalige Augustijnenkerk, Domusdela, in Eindhoven. (Familieleden van) mensen met dementie, zorgmedewerkers, kunst- en modeliefhebbers, jongeren en iedereen die dit initiatief een warm hart toedraagt kan dit online event gratis via de computer, tablet of telefoon bekijken. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk, dat kunt u doen via de website van Teun. De uitzending begint 23 maart om 15.00 uur en duurt 60 minuten. Er zijn optredens van operazangers Francis van Boekhuizen en DJ: Je Moeder.

Ontwerpen gebaseerd op levensverhalen

Teun en Babette zijn al een half jaar bezig met de organisatie. In verband met corona kan er helaas geen publiek bij zijn in de kerk. Uitstellen is echter geen optie, aangezien de modellen niet het eeuwige leven hebben. Het unieke aan de modeshow is namelijk dat de modellen mensen met dementie zijn, maar gelukkig kan het event nu online toch doorgaan. Er lopen tussen de 12 en 15 modellen mee, variërend in leeftijd van 53 tot 100 jaar. De creaties die zij dragen zijn samen met Babette gemaakt door studenten van de mbo-modevakschool van Eindhoven. Ze zijn gemaakt van ingezamelde kleding van overleden mensen met dementie. Waarbij de ontwerpen zijn gebaseerd op het levensverhaal dat de persoon met dementie zelf vertelt, dus niet op het medisch dossier.

modeshow OUD en NIEUWSpektakelstuk

Eén van de modellen die meeloopt is de 54-jarige Sonja Bouten. Zij is in 2019 gediagnosticeerd met Alzheimer. Ze heeft zelf contact met Teun gezocht via Facebook, omdat zij zij hoopt dat als zij meer achteruit gaat meer mensen zoals Teun tegenkomt. Wat zij tijdens de modeshow draagt is nog een verrassing, maar het gaat om een spektakelstuk. Er wordt vaak aan oudere mensen gedacht bij dementie, maar Sonja wil op deze manier ook meer aandacht vragen voor mensen die op jongere leeftijd Alzheimer krijgen.

Teun en Sonja zijn maandag 22 maart om 17.10 uur bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten.

(Bron: s-teun.nl, Tijd voor MAX)

Geef een reactie