Toots Thielemans (94) overleden

Jazzmuzikant, componist en mondharmonica-legende Toots Thielemans is op maandag 22 augustus 2016 op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn management heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Een val

In juli 2016 is Toots Thielemans na een val in het ziekenhuis opgenomen. Daar overleed hij afgelopen nacht in zijn slaap. Manager Veerle Van de Poel zegt dat er geen complicaties waren opgetreden. ,”Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.”

Autodidact

Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. In de Tweede Wereldoorlog raakte de autodidact in de ban van jazz, waarbij gitarist Django Reinhardt zijn eerste grote voorbeeld is. Na de oorlog gaat hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor breekt hij in 1950 een internationaal door. Hij krijgt de bijnaam ‘Toots’, naar de jazzmuzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. Thielemans bekendste nummer is Bluesette, dat door vele anderen is gecoverd. Daarnaast is hij bij het grote publiek voor bekend door de muziek van Turks Fruit en Baantjer.

Het ‘broodje’, zoals hij zijn instrument noemde, is onlosmakelijk verbonden met de bekende Vlaming, die in 1922 in Brussel werd geboren als Jean Baptiste Thielemans. Behalve talloze muziekprijzen, kreeg Thielemans 2 eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische Koning Toots en zijn vrouw tot baron en barones.

Vlamerikaan

De muzikant woonde vooral in Amerika, maar had ook een huis bij Brussel. Dit leverde hem de bijnaam Vlamerikaan op. Amerikaanse artiesten geloofden uiteindelijk niet meer dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel ‘soul’ in zijn muziek zat. “You’re not from Brussels, you’re from Mississippi”, zei Quincy Jones bijvoorbeeld.

Optreden ging de laatste jaren al steeds moeilijker. In 2006 moest hij op doktersadvies een aantal concerten in Nederland afzeggen. In maart 2014 werd bekend dat hij een punt zette achter zijn carrière, maar in augustus dat jaar stond hij tijdens Jazz Middelheim toch weer op de planken, na een hommageconcert voor hem. Op donderdag 22 april 2010 trad Toots Thielemans op in Tijd voor MAX.

Toots Thielemans wordt zaterdag 27 augustus 2016 begraven in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van Brussel. De uitvaartplechtigheid in de kerk begint om 11.00 uur.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Wat een prachtig verhaal. Muzikanten van het kaliber van meneer Thielemans raken uit ons bestaan. Niets aan te doen, het verstrijken van de tijd brengt dat nu eenmaal met zich mee. Een ander groot muzikant schreef er een prachtig liedje over; “Waar blijft de tijd?”. Hij zou een nieuw lied kunnen schrijven; “Waar blijft de muziek?”. Het einde aan het leven van meneer Thielemans roept die vraag wel op, in deze tijden van ongegeneerd, dankzij computer “technieken” aangeleverde solide herrie, door voorál niét-muzikanten. Meneer Thielemans was nog een echte. Had waarschijnlijk met een stuk tuinslang nog iets heel moois kunnen maken. Zijn rust zij hem van harte gegund.