Stelt u binnenkort uw eigen televisiepakket samen?

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ligt, zitten televisiekijkers binnenkort niet meer standaard vast aan een groot pakket zenders waar ze toch niet naar kijken.

Meer keuzevrijheid

Dekker wil de verplichting laten vervallen dat aanbieders in een standaardpakket minimaal 30 televisiezenders en 25 radiozenders moeten leveren. Hiermee hoopt hij de de weg vrij te maken voor meer keuzevrijheid voor tv-kijkers, zo schrijft hij 2016 in een brief aan de Tweede Kamer.

Een à-la-cartemenu

De verplichting om de tv-kijkers minimaal 30 zenders aan te bieden, is bedoeld om de toegang tot een gevarieerd aanbod van zenders te garanderen. Nederland is uniek in de wereld met dit aanbod van een minimum aantal zenders. Staatssecretaris Dekker heeft in 2015 beloofd uit te laten zoeken of tv-kijkers een zogenoemd à-la-cartemenu willen. Met zo’n menu kunt u zelf zenders kiezen, zonder gebonden te zijn aan een vast pakket waarvan een deel van de zenders misschien uw interesse helemaal niet heeft.

Goedkoper dan de huidige abonnementen

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de consumenten zelf een zenderpakket zou willen samenstellen. 51 procent is hier overigens alleen in geïnteresseerd als dit leidt tot een goedkoper abonnement dan de huidige standaardpakketten. Hoewel het minimum aantal zenders komt bij zo’n à-la-cartemenu komt te vervallen, moeten aanbieders sommige zenders wel gewoon nog verplicht blijven leveren, aldus staatssecretaris Dekker. Het gaat daarbij onder meer om NPO 1, NPO 2, NPO 3 en minimaal een regionale omroep.

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Rianne Basten says:

    Ja dat wil ik ook, heb het al aangegeven bij ziggo dat dit mijn wens is.
    Ze maken maar reclame met zoveel zenders, maar de helft heb ik niet bij favorieten staan er zijn dan wel weer zenders die ik wel leuk vind maar dan moet je weer een heel pakket voor af nemen waar dan ook weer 2/3 me niet interesseert.
    Wordt een duur grapje zo.
    Dus ben zeker voor zenders a la carte

  2. oosterwijck says:

    Deze verandering naar een eigen samengesteld pakket, is alleen maar bedoeld om de prijs te kunnen verhogen. Hoe mooi ze het ook voorstellen, het eind van het liedje is dat je meer gaat betalen. … geloof niets van mooie beloften, waarin ze suggereren dat ze in jouw belang denken en handelen. Ze zijn full-time bezig met berekenen hoe ze de consument meer geld uit de zak kunnen kloppen. Denk maar aan een basis bedrag voor internet van €20 per maand en daarop voor elke zender €2 met een minimum van 30 zenders, zit je al snel aan €80 per maand. Begin maar vast te sparen, binnen afzienbare tijd zul dat bedrag gaan betalen aan de mediamaffia.

  3. ineke18 says:

    Ik ben er ook wel voor met minder zenders, Zelf gebruiken wij 10 of 15 zenders en echt niet meer. Dus ben hier heel benieuwd naar.