Q65

Q65-lid Joop Roelofs overleden

 Nederland is een poplegende armer. In Den Haag is Joop Roelofs op 74-jarige leeftijd overleden, de gitarist van de bekende Haagse rockband Q65. De band maakt deel uit van de populaire Nederbeat-scene die in de jaren 60 ontstaat in de hofstad.

Ontstaan van Q65

Roelofs begint zijn muzikale carrière in 1965, nadat hij in de Haagse uitgaansgelegenheid Marathon een bandje heeft zien optreden. Dat lijkt hem ook wel wat, lid zijn van een band. Er is alleen 1 probleem: hij kan niet spelen. Roelofs probeert het bij verschillende al bestaande bandjes, maar wordt telkens afgewezen. Een eigen band beginnen lijkt de enige mogelijkheid en dat is dan ook precies wat hij doet. Zanger Wim Bieler en gitarist Frank Nuyens voegen zich bij hem en zo ontstaat Q65. Waarom voor deze naam wordt gekozen, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar mogelijk is het een samentrekking van de Rolling Stones-nummers Suzy Q en Route 66. Omdat Q66 volgens de leden niet lekker bekt, wordt het Q65.

Lelijk en rauw

Roelofs is overigens niet het enige lid van Q65 dat niet kan spelen; eigenlijk kunnen zij dit geen van allen. Dat maakt van de band een vreemde eend in de bijt. “Het was een vreemdsoortig bandje. Alles rammelde, alles stotterde. Het geluid was rauw en lelijk en dat maakte de sound natuurlijk juist zo bijzonder. Het gitaarspel van Joop Roelofs was mooi van lelijkheid “, zegt de bekende Hagenees Sjaak Bral er ooit over in de Haagsche Courant.

Succes

De Q, zoals de band in de volksmond vaak wordt genoemd, is dus absoluut geen gelikte popband, maar weet wel hits te scoren. Hun meest bekende nummer is ongetwijfeld The life I live uit 1966. Het nummer staat 14 weken in de Top 40. Dit is overigens niet de enige single die het goed doet bij het publiek. Ook nummers zoals World of Birds, From Above en You’re the Victor staan allemaal langer dan 6 weken in de Top 40.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na de Q

Van het succes kan de band echter maar kort genieten, want onderlinge ruzies, drugsproblemen en andere wrijvingen zorgen ervoor dat de Q al in 1971 ophoudt te bestaan. Voor Roelofs geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij vervolgt zijn werkzame leven als ambtenaar bij het ministerie van Waterstaat en werkt bij een ingenieursbureau. Uiteindelijk komt hij toch weer terug bij de muziek en wordt hij programmeur bij het Haagse poppodium Paard van Troje. In die laatste functie weigert hij ooit eens een optreden van The Ramones, een punkrockband die – net als Q65- rammelende muziek maakt waarmee zij later de wereld veroveren.

Q65 in Plaatwaarde

Q65 heeft tijdens hun korte bestaan in totaal 4 platen gemaakt. Eén daarvan wordt over een paar weken behandeld in onze rubriek Plaatwaarde, waarin lp-kenner Marjolein van Dam van platenzaak Evelyn Novacek oud vinyl taxeert. Welke plaat Marjolein precies zal behandelen, blijft nog even geheim, maar we kunnen al wel verklappen dat deze in sommige gevallen behoorlijk wat waard is.

(Bron: AD Haagsche Courant, archief, ANP)

Geef een reactie