Orkest voor de vrede

Oekraïense en Russische musici spelen samen in ‘Orkest voor de Vrede’

In het kader van MAX Maakt (het) Mogelijk worden in de laatste week van maart 2022 in 5 grote Nederlandse steden benefietconcerten  georganiseerd. Oekraïense en Russische musici spelen samen in  het Orkest voor de Vrede. De opbrengst komt geheel ten goede aan de vluchtelingen uit Oekraïne.

Orkest voor de Vrede

Bijzonder aan deze spontane actie is dat de uitvoerenden, met elkaar spelend onder de naam Orkest voor de Vrede, vooral Oekraïense en Russische musici zijn. Ze werken normaal in Nederland bij grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest en radio-orkesten.

Jeroen Weierink

Jeroen WeierinkHet initiatief voor de benefietconcerten komt van Jeroen Weierink. Hij benaderde Omroep MAX- directeur Jan Slagter. Die was meteen enthousiast en zegde alle steun toe aan het plan. De internationaal zeer ervaren en gewaardeerde Weierink dirigeert al een aantal jaren de tournees van Charkov Opera en ballet in Nederland en is zeer regelmatig in Oekraïne en Rusland actief. In 2015 was hij als dirigent betrokken bij het herdenkingsconcert in de kathedraal van Kiev, georganiseerd naar aanleiding van de tragedie met de MH17.

Beroemde composities

Het Orkest voor de Vrede bestaat uit circa 40 leden. Op het programma staan beroemde composities, zoals de Elégie uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski, Symfonie nr. 29 van Mozart en het Larghetto uit de Strijkersserenade van Elgar. Tevens zal er een kort werk voor cello en orkest gespeeld worden van de Oekraïense componist Lyatoshinsky. De solopartij zal gespeeld worden door de Oekraïense Katja Dirven. Gastsolisten zijn de jonge internationaal vermaarde solisten Dana Zemtsov (altviool) en Michael Foyle (viool).

Kaarten bestellen

Niet alleen alle medewerkers, ook de deelnemende schouwburgen en zalen werken mee zonder daar kosten voor in rekening te brengen. De kaartverkoop loopt via de Nationale Theaterkassa.

Er zijn nog kaarten voor de volgende data:

  • Op 26 maart 2022 in de Oude Kerk te Maasland. Aanvang: 20.00 uur.
  • Op 27 maart 2022 in het DeLaMar te Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur.
  • Op 28 maart 2022 AFAS Theater te Leusden. Aanvang: 20.00 uur.
  • Op 29 maart 2022 in Amphion te Doetinchem. Aanvang: 20.00 uur.
  • Op 30 maart 2022 in de Schouwburg te Deventer. Aanvang: 20.00 uur.

Kaartjes kosten 25 euro per stuk en kunnen worden besteld via de zalen en de website www.ntk.nl van de Nationale Theaterkassa. Of telefonisch via nummer 0900-9203 (€ 0,45 pm). Het bespreekbureau is 7 dagen per week van 10.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Dirigent Jeroen Weierink is samen met Katja Dirven donderdag 17 maart 2022 te gast in de speciale uitzending van Tijd voor MAX en MAX Maakt Mogelijk. Op 23 maart 2022 schuift de Oekraïnse cellist Katja Dirven aan om te vertellen over de concertreeks en speelt zij een stukje.

Geef een antwoord