NPO Radio 4

NPO Radio 4 is op zoek naar uw favoriete filmmuziek

Inmiddels is het traditie: de Filmmuziekweek van NPO Radio 4. Deze week wordt altijd afgesloten met de Filmmuziek Top 40, een lijst die samengesteld wordt door luisteraars. Vanaf 26 januari kunt u hier weer voor stemmen op de website van NPO Radio 4. 

Kracht van muziek

Natuurlijk, het is fijn als mensen goed kunnen acteren, het script degelijk is en de decors er mooi uitzien, maar de muziek kan een film ook een naar hoger niveau tillen. Neem bijvoorbeeld Tubular bells van Mike Oldfield. Dit nummer wordt gebruikt in horrorfilm The Exorcist (1974) en voegt net dat beetje extra spanning toe aan de scène waaronder het is gemonteerd. Ook andere iconische filmfragmenten -denk aan de douchescène uit Alfred Hitchcocks Psycho-, worden krachtiger door de muziek die er onlosmakelijk mee is verbonden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Filmmuziekweek en Filmmuziek Top 40

Alle bekende stukken filmmuziek worden tijdens de Filmmuziekweek gedraaid op NPO Radio 4, die van 3 tot en met 7 februari 2020 duurt. Daarnaast kunt u als luisteraar ook stemmen op uw absolute favoriet voor in de Filmmuziek Top 40. Vanaf 26 januari tot en met 2 februari 2020 kunt u uw stem laten horen. Op 6 februari wordt uiteindelijk de volledige top 40 bekend gemaakt en op 7 februari zijn alle 40 nummers van 12.00 tot 17.00 uur te horen op de zender.

Ook leuk

Naast deze Filmmuziekweek en Filmmuziek top 40 organiseert NPO Radio 4 ook een Filmmuziek Pubuiz in Groningen, Deventer en Utrecht. Tijdens deze quiz wordt de filmmuziekkennis van de deelnemende teams op de proef gesteld. Deelname is gratis, maar vooraf opgeven is wel raadzaam. Dit kan via de website van NPO Radio 4.

Hier stopt het overigens nog niet, want NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout komt met een podcastreeks over componist Ennio Morricone. Morricone is een van de allerbekendste filmmuziekcomponisten ter wereld en heeft onder meer de muziek voor de western One Upon A Time in the West gemaakt. In de podcastreeks gaat zij op zoek naar de man achter de muziek door te praten met zijn fans, collega musici en zijn zoon. Aflevering 1 is op 31 januari 2020 te horen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: NPO Radio 4, YouTube)

Geef een reactie