Jan Slagter in actie voor MAX Maakt Mogelijk

Nieuwe afleveringen MAX Maakt Mogelijk in Oekraïne, Moldavië en op Curaçao

In een nieuwe reeks afleveringen van MAX Maakt Mogelijk bezoekt Jan Slagter onder meer Oekraïne, Moldavië en Curaçao om de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Samen met lokale hulpverleners bekijkt hij welke hulp geboden kan worden. Ook in Nederland worden lokale initiatieven ondersteund en dit seizoen verrast Jan Slagter enkele ouderen, waarbij hij geholpen wordt door Sjaak Swart, Inge de Bruijn en André Rieu.

In het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk worden bijzondere lokale initiatieven gesteund die het welzijn van ouderen verbeteren. Hiervoor reist Jan Slagter onder meer naar Oekraïne, Moldavië en Curaçao. Ook bezoekt hij kleinschalige projecten in Nederland en worden wensen van ouderen vervuld.

MAX Maakt Mogelijk voor ouderen op Curaçao

De 1e aflevering staat in het teken van ouderen op Curaçao die moeilijk rondkomen, maar dankzij de hulpactie van MAX Maakt Mogelijk weer menswaardig wonen. Een jaar geleden ontmoet Jan Slagter op het eiland een aantal bijzondere mensen: Maria, Oswald, Linda en Victor. Allemaal ouderen die in krotten woonden en soms dagenlang niet aten. Dankzij de hulp van donateurs is dit blijvend veranderd. Huizen zijn opgeknapt, meubels zijn geregeld, net als elektriciteit en maaltijdhulp.

Operazangeres Tania Kross, die op Curaçao woont, vergezelt Jan als hij de ouderen in hun opgeknapte woningen bezoekt. Zij is tijdens de werkzaamheden geregeld bij de ouderen langsgegaan en kwam toen tot een bijzondere ontdekking. Oswald, die vorig jaar in de uitzending vertelde dat hij door een ongeval aan bed gekluisterd is, blijkt familie van Tania.

Het verschil maken voor veel ouderen

In aflevering 2 van MAX Maakt Mogelijk gaan we naar Hilversum. In de wijk Kerkelanden maakt Monique Gijsman het verschil voor veel ouderen. Ze is de beheerder van het buurtcentrum en rijdt vaak rond in een bijzonder voertuig, waarmee ze ouderen naar de winkel en het buurthuis brengt. In het buurthuis kookt ze voor de ouderen, maar daar heeft ze pannen en keukengerei voor nodig. Jan Slagter verrast Monique en loopt een dagje mee.

En we reizen af naar Moldavië. Daar bezoekt Jan ouderen die door verwaarloosde oogaandoeningen blind dreigen te worden. Veel mensen hebben staar, een oogaandoening die met één operatie al verholpen kan worden. Maar dat kunnen veel ouderen niet betalen: een operatie kost 195 euro. Stichting MAX Maakt Mogelijk financiert al dertien jaar het oogproject waardoor honderden ouderen weer goed kunnen zien. Maar er staan nog achthonderd ouderen op de wachtlijst en die hebben snel hulp nodig, want de kans dat ze blind worden is groot.

Het programma MAX Maakt Mogelijk is te zien vanaf 22 oktober 2023 om 17.30 uur op NPO 2. Kijk voor meer informatie over het werk van stichting MAX Maakt Mogelijk op de website

(Foto: ©  MAX)

Geef een antwoord