Jan Slagter en Johan Hazewinkel

Nieuw seizoen MAX Maakt Mogelijk: Winteractie in Nederland en hulp voor ouderen in Litouwen, Moldavië en op Curaçao

In een nieuwe reeks afleveringen van MAX Maakt Mogelijk bezoekt Jan Slagter onder meer Litouwen, Moldavië en Curaçao. Samen met lokale hulpverleners bekijkt hij welke hulp geboden kan worden om de leefomstandigheden van ouderen daar te verbeteren. Ook is er extra aandacht voor ouderen in Nederland die, door de huidige prijsstijgingen, sociaal en financieel een koude winter tegemoet gaan. Voor het eerst in het bestaan van stichting MAX Maakt Mogelijk wordt daarom een speciale Winteractie in Nederland gestart. 

Winteractie

In het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk worden niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland laatste levenswensen vervuld en bijzondere initiatieven gesteund. En met de Winteractie gaat MAX Maakt Mogelijk door heel Nederland ondersteuning bieden aan organisaties die zich met vrijwilligers dagelijks inzetten voor mensen in nood. Met deze hulp kunnen die lokale organisaties nóg meer mensen in nood helpen.

Wens Johan Hazewinkel gaat in vervulling

In de 1e aflevering vertelt de 96-jarige Johan Hazewinkel over zijn grote wens: vliegen boven zijn geliefde geboorte-en woonplaats Gorssel. De familie regelde dat, maar toen er gevlogen zou worden mocht meneer Hazewinkel van de vliegmaatschappij niet mee, omdat hij slecht ter been was. Jan Slagter verrast hem in het verzorgingshuis waar hij woont en zorgt ervoor dat hij diezelfde middag nog de lucht in gaat.

Voortzetten levenswerk Wim Brauns

Ook is er aandacht voor ouderen in Litouwen, waar MAX Maakt Mogelijk al jaren helpt dankzij één bijzondere man: Wim Brauns. Ruim 6 jaar geleden ontmoet Jan Slagter Wim die op zijn eigen manier voor 25 ouderen zorgt. Wim gaat elke dag op zijn mountainbike, of met een busje vol hout en eten, bij de armste ouderen langs. Maar op 14 januari van dit jaar overleed hij plotseling. Jan Slagter bewijst Wim de laatste eer en zoekt uit hoe het levenswerk van Wim voortgezet kan worden, zodat de ouderen ook deze winter verzekerd zijn van eten en hout.

Ouderen op Curaçao

Deze aflevering staat volledig in het teken van ouderen op Curaçao die niet of nauwelijks rondkomen en in zeer moeilijke omstandigheden leven. Het is voor het eerst dat MAX Maakt Mogelijk in actie komt voor de ouderen op het Nederlandse eiland. Maar hulp blijkt keihard nodig. Zoals voor de 87-jarige Maria die met haar 2 zoons van 60 en 62 in een krot woont. Net als zij hebben meer ouderen moeite om iedere dag eten te kopen of medicijnen te betalen. Jan Slagter zoekt deze ouderen op en bespreekt met operazangeres Tania Kross, die op het eiland woont, de 2 kanten van het eiland: het vakantie-eiland én de kant waar ouderen moeten overleven zonder steun.

Een derde van de inwoners op Curaçao leefde voor de coronacrisis al onder de armoedegrens. De coronalockdown zorgde voor inkomensverlies, grote voedseltekorten en nóg meer aanmeldingen bij de Voedselbank op het eiland. Maar door gebrek aan inkomsten kan de voedselbank sinds december nog maar 1.000 pakketten per maand uitdelen. En kregen 3.000 mensen – onder wie veel ouderen – de boodschap dat er geen pakket meer voor ze was. MAX Maakt Mogelijk wil geld inzamelen, zodat meer mensen een voedselpakket kunnen krijgen en huisjes van de armste ouderen kunnen worden opgeknapt.

Kijk voor meer informatie over de projecten en het werk van Stichting MAX Maakt Mogelijk op de site.

MAX Maakt Mogelijk is te zien vanaf zaterdag 22 oktober 2022 om 17.30 uur op NPO 2. 

(Foto: Jan Slagter met Johan Hazewinkel. © MAX)

Geef een antwoord