Veteranendag

Nederlandse Veteranendag 2018: dit is het programma

Het is op 30 juni 2018 alweer tijd voor de 14e Nederlandse Veteranendag, een dag waarop de veteranen bedankt worden voor hun inzet bij verschillende missies. Tijdens deze dag zijn er verschillende activiteit in Den Haag. Een overzicht.

Ridderzaal- en medailleceremonie

De officiële activiteiten rondom de Veteranendag beginnen rond 10.20 uur met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij minister-president Rutte de genodigde toespreekt. Vervolgens worden er medailles uitgereikt aan veteranen tijdens de medailleceremonie op het Binnenhof. Deze 2 activiteiten zijn niet openbaar, maar kunnen wel gevolgd worden op grote schermen op het Malieveld.

Malieveld

Zoals elk jaar is er op het Malieveld een manifestatie rondom Veteranendag. Om 07.00 uur beginnen hier al de eerste activiteiten en deze duren tot 17.00 uur ’s middags. Er is de hele dag door muziek en er zijn tentjes waar u kunt eten en drinken. Daarnaast zijn er ook veel activiteiten voor kinderen en kunt u in gesprek gaan met een veteraan. Bent u zelf veteraan? dan kunt u uw mede-veteranen ontmoeten bij de stand van het Veteraneninstituut. Het instituut is de gehele dag aanwezig en werkt met verschillende tijdvakken. Die tijdvakken zijn verbonden aan werelddelen en missies die daar zijn geweest. Het is dus handig om eerst te kijken wanneer het werelddeel waar u heeft gediend aan de beurt is, voordat u naar het Malieveld gaat.

Vliegshow

Tijdens de Nederlandse Veteranendag is er een vliegshow waaraan militaire vliegtuigen van vroeger en nu meedoen. Denk bijvoorbeeld aan de F16-straaljager en de Chinook helikopter. Deze vliegshow is goed te zien vanaf het Malieveld en begint rond 13.15 uur.

Nationaal defilé

Ongeveer gelijktijdig met de vliegshow, begint ook het Nationaal defilé waaraan ongeveer 4500 militairen en veteranen meedoen. In het defilé rijden ook paarden en verschillende historische en moderne militaire voertuigen mee

Blijft u liever thuis?

Volgt u de Veteranendag liever via de tv? dat kan. De NOS zendt de medailleceremonie op het Binnenhof live uit en is ook bij het Nationaal Defilé dat rond de klok van 13.00 uur begint. Aan het Defilé doen zo’n 4500 veteranen en militairen mee. Het verslag van de NOS is vanaf 12.50 uur te zien op NPO 1 en duurt tot 14.20 uur. Rond 19.30 uur volgt een compilatie van de hoogtepunten op NPO 2

Geef een reactie