Nederland op nummer 5 van gelukkigste landen ter wereld

Goed nieuws op de dag van de verkiezingen, want Nederland staat in de top 5 van gelukkigste landen ter wereld. We zijn daarmee 1 plaats gestegen in de jaarlijkse geluksmeting van de Verenigde Naties. De Finnen zijn het gelukkigst gevolgd door de Denen, Noren en IJslanders. 

Bepalende factoren

In het rapport van de Verenigde Naties (VN) wordt geluk in 156 landen gemeten. Hierbij zijn een aantal factoren bepalen zoals verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, keuzevrijheid en levensverwachting. De Scandinavische landen wisselen elkaar al jaren af in de top 5. Oorlogslanden als Jemen en Syrië zijn onderaan de lijst terug te vinden. Het ongelukkigste land is Zuid-Soedan. Zij sluiten de lijst af.

Dalers en stijgers

In het onderzoek heeft de VN dit keer ook gekeken hoe geluk zich in de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld. Hieruit blijkt dat oorlog en een verslechterende economie een grote invloed hebben op landen als Syrië en Venezuela. Beiden dalen qua geluk de afgelopen 10 jaar het sterkst. Het West-Afrikaanse Benin doet het beduidend beter. Zij zijn de afgelopen 10 jaar 50 plekken op de lijst gestegen.

Klagers

Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam, ligt klagen in onze aard. “Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl deze lijst aantoont dat we gelukkiger zijn dan ooit.” Volgens Veenhoven maakt keuzevrijheid gelukkig. “We gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt”, aldus Veenhoven tegen AD.

(Bron: NOS/AD)

Geef een reactie