Nationale Indiëherdenking: Verhalen Over Leven

Op 15 augustus 2017 is het 72 jaar geleden dat Nederlands-Indië wordt bevrijd. Hiermee kwam een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting bij het Indisch Monument in Den Haag. In 2017 is het thema Verhalen Over Leven.

Verhalen Over Leven

Het thema van de herdenking is Verhalen Over Leven en gaat over de persoonlijke verhalen en de geschiedenis van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting zijn overleden. Er wordt door verschillende generaties antwoord gegeven op vragen als ‘Wie waren deze mensen? Wat gaf hen moed en kracht? Hoe wisten zij onder de afgrijselijke omstandigheden te overleven? En wat is de invloed hiervan op hun leven en dat van de generaties na hen nu?’ Het thema benadrukt het onsterfelijke karakter van de verhalen.

 

Geschiedenis

De bevrijding op 5 mei 1945 wordt door Nederlanders gezien als het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze datum is vooral gebaseerd op de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. Op 5 mei is 1945 is Nederlands-Indië nog niet bevrijd. Nederlands-Indië is op 8 maart 1942 bezet door de Japanners, waarna er circa 300.000 personen naar Nederland trekken. Pas op 15 augustus 1945 komt er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het koninkrijk der Nederlanden. Velen van de generatie die de Tweede Wereldoorlog in Azië hebben meegemaakt zijn inmiddels overleden. Desondanks wordt de Nationale Indiëherdenking jaarlijks op 15 augustus druk bezocht.

Het programma

Als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van de herdenking, wordt u tussen 10.30-12.00 uur bij het Indisch Monument in Den Haag verwacht. ’s Middags wordt de herdenking voortgezet met een cultureel programma in World Forum in Den haag, dit is op loopafstand van het Indisch Monument. Met het middag programma wil de organisatie meer generaties bereiken, die samen willen blijven stilstaan bij de Japanse capitulatie. In het geval u de herdenking liever op televisie bekijkt, wordt deze uitgezonden op NPO 1 om 12.15 uur.

(Bron: indieherdenking.nl, Rijksoverheid.nl)

Geef een reactie