marjoleins muziektips

Marjoleins Muziektips: Hoe sterk is de eenzame fietser van Boudewijn de Groot

Nu Nederland in coronacrisis verkeert blijven wij allemaal zoveel mogelijk binnen. De ideale gelegenheid om uw muziekverzameling erbij te pakken, want muziek kan veel troost bieden. Marjolein van Dam, eigenaar van platenzaak Evelyn Novacek in Hoogezand, geeft u wekelijks een muzikale tip. Deze keer: de  plaat Hoe sterk is de eenzame fietser van Boudewijn de Groot.

“Met Koningsdag nog in gedachten en de wetenschap dat we dit jaar waarschijnlijk vakantie in eigen land vieren, heb ik deze week voor een Nederlandstalige plaat gekozen. Het is de plaat  met de voor deze tijd zeer toepasselijke titel Hoe sterk is de eenzame fietser van Boudewijn de Groot geworden.

Van Beatles naar Dwingeloo

Dit is het 5e album van Boudewijn, dat hij maakte na een periode waarin het allemaal niet zo lekker liep. Na het op de Beatles Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band geïnspireerde album Picknick en het daarna uitgebrachte Bij nacht en ontij, een op een heksensabbat geïnspireerde ‘muzikale film’ die behoorlijk flopte, ging het privé niet zo goed met hem. Hij werd onzeker en bij zijn optredens was het publiek niet altijd bijster enthousiast. Hij speelde solo met zijn gitaar, meestal onversterkt en kwam soms nauwelijks boven het rumoerige publiek uit, dat andere verwachtingen leek te hebben. Boudewijn de Groot besloot het roer om te gooien. Hij wilde in het Engels gaan zingen. Aangezien Lennaert Nijgh, zijn vaste tekstschrijver, in het Nederlands schreef, nam hij daar afstand van. Hij kocht een huis in het Drentse Dwingeloo en verzamelde hippiemuzikanten om zich heen, die mee zouden moeten helpen met de nieuwe muzikale start. De Engelse liedjes kwamen er niet. Het huis in Dwingeloo werd van de hand gedaan, hij vertrok naar Amsterdam en kreeg daar een baan als producer.

Tweede leven

Hij zocht weer contact met Lennaert, die de teksten aanleverde voor de nieuwe plaat die de titel Hoe sterk is de eenzame fietser zou krijgen. Met een platina verkoopstatus en hits als Jimmy en Tante Julia zorgde deze plaat ervoor dat zijn muzikale carrière nieuw leven in geblazen werd.
De foto op de hoes is gemaakt in het natuurgebied de Amsterdamse waterleidingduinen. Het kind in het zitje is zijn zoon, Jimmy. Leuk detail: aan deze foto is in 2019 aandacht besteed in het programma Vroege vogels, waar de makers samen met Boudewijn de Groot op zoek zijn gegaan naar de plek van de foto. Deze aflevering is op het internet terug te zien.

De muziek op de plaat is gevarieerd. Wat vooral opvalt is zijn de rijke, orkestrale arrangementen in sommige nummers, zoals in het weemoedige Het Spaarne en De reiziger, met daarin een geweldige vioolpartij van Vera Beths. Dit is een van mijn favoriete nummers van het album. Zo ook het poppy Jimmy dat zo’n fijn ‘walk on the wild side’-tjoep tjoep-koortje heeft en Terug van weggeweest, dat een heerlijke drive heeft en een fantastische gitaarsolo na ongeveer 3 minuten.

De plaat klinkt heel af en toe een klein beetje gedateerd. Dit is een constatering zonder waardeoordeel, want het mag de pret niet drukken en het is meer dan de moeite waard deze plaat weer eens uit kast te halen.”

Marjoleins bijdrage aan Plaatwaarde

Naast wekelijkse muziektips taxeert Marjolein ook elke 2 weken een lp voor MAX Vandaag in de rubriek Plaatwaarde. Al haar bijdrages vindt u op deze overzichtspagina.

Met dank aan Marjolein van Dam.

Geef een reactie