klassieke top 400

Luister naar de Klassieke Top 400

Liefhebber van klassieke muziek? Dan wilt u vast niets missen van de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4, de opvolger van de jaarlijkse Hart & Ziel lijst. De Klassieke Top 400 begint op 19 oktober 2020 om 07.00 op de zender.

400 beste

Begin oktober kunnen luisteraars van NPO Radio 4 stemmen voor de Klassieke Top 400, die bestaat uit de 400 beste klassieke stukken ooit gemaakt. Van 19 tot en met 23 oktober 2020 hoort u welke de lijst hebben gehaald. Kunt u niet wachten? U kunt de volledige Klassieke Top 400 nu al bekijken op de site van NPO Radio 4. De top 5 bestaat in 2020 uit de volgende stukken:

  1. Matthäus-Passion van Bach
  2. Requiem van Mozart
  3. Spiegel im Spiegel van Pärt
  4. Requiem van Fauré
  5. Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Dvořák

Meer vrouwen

Het is niet de eerste keer dat deze stukken de topposities vullen; vrijwel elk jaar is dit het geval. Wat wel nieuw is, is de hoeveelheid vrouwelijke componisten die in de Klassieke Top 400 staan. dat vertelt Maatwerk-presentator Sander Zwiep als hij op 15 oktober 2020 de top 3 van de lijst bekend mag maken.

Nieuwe binnenkomers

Ook zijn er een aantal nieuwe binnenkomers. Zo staat het Requiem van de Britse componist Howard Goodall erin, één van de persoonlijke favorieten van Sander Zwiep. Dit requiem vindt u op nummer 365. Daarnaast staat ook An die Schöne blaue Donau van Johann Strauss er voor het eerst in, wat toch wel verassend is gezien de populariteit van dit stuk. André Rieu speelt het bijvoorbeeld vaak.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

NPO Radio 4 Festival

De Klassieke Top 400 wordt begeleidt door een heus NPO Radio 4 Festival dat in dezelfde week plaatsvindt. Door de coronaregels is het festival volledig online. Zo organiseert de zender op 22 oktober een online PubQuiz. Het hele festivalprogramma vindt u op de website van NPO Radio 4.

(Bron: NPO Radio 4)

Geef een antwoord