Laatste treinen naar Lourdes

 Op zondag 11 september 2016 vertrok de laatste trein vanuit Maastricht naar bedevaartsoord Lourdes. Daarmee komt een einde aan een ruim 95 jaar oude katholieke traditie.

Verlichting

De trein is sinds de jaren 20 van de vorige eeuw het voornaamste vervoersmiddel voor de vele bedevaartgangers. Later kwamen daar de bus en het vliegtuig bij. Veel zieke katholieken hopen door een bezoek te brengen aan de heilige maagd Maria in Lourdes gezond te worden of verlichting te krijgen. Niet alleen het zien van de heilige maagd Maria zou heilzaam zijn. Aan het water dat uit de grot stroomt zijn ook heilzame kwaliteiten toegedicht. Een reis per trein vanuit Maastricht naar Lourdes duurt ongeveer 14 uur.

Bus en vliegtuig

De Nederlandse bedevaartorganisaties maken voortaan alleen nog gebruik van de bus of het vliegtuig. De kosten voor het huren van de trein liggen vele male hoger dan het inzetten van een bus of vliegtuig. De laatste treinen vertrekken donderdag 1 september en zondag 11 september 2016 vanuit Maastricht. De laatste trein keert op 18 september terug.

65 keer en niet voor het laatst

John Huijts is al 65 keer naar Lourdes geweest als vrijwilliger op één van de reizen. Hallo Nederland blikt met hem terug op de laatste nostalgische treinreis waar hij op mee was. “Ik geloof niet in wonderen, maar wil in geestelijk heling.”John heeft onderweg film opnames gemaakt. Wat hem betreft was deze reis voor hem niet de laatste. In 2017 gaat hij als vrijwilliger mee op de vliegreis. Met koffie en vlaai aan de keukentafel vertelt John over zijn reizen naar Lourdes.

Hallo Nederland is te zien op 28 september 2016 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP)

Geef een reactie