Joop Zoetemelk

Kijktip: Joop! Eindelijk weer kampioen

Zeg je Joop, dan heb je het over Joop Zoetemelk. Hij is één van de grootste sporticonen die ons land ooit heeft gekend. Precies 40 jaar geleden wint Joop op de Champs-Élysées ‘de Tour’ van 1980. 2020 had daarom zijn jaar moeten worden, maar door de coronacrisis loopt dat anders. Wat blijft is een intieme film, waarin documentairemaakster Ariane Greep een openhartige Joop Zoetemelk portretteert. 

Razend populair

In de jaren 70 en 80 is Joop Zoetemelk razend populair. Miljoenen Nederlanders zitten voor de televisie of aan de radio gekluisterd om zijn verrichtingen te volgen in de Tour de France. Zijn erelijst is indrukwekkend. Vooral na de overwinning in de Tour van 1980 stijgt de populariteit van Joop tot grote hoogte.

Diepongelukkig

40 jaar geleden won Joop op de Champs-Élysées, en in 1985 werd hij wereldkampioen. De wereld lacht hem toe, maar niemand weet dat hij in werkelijkheid diepongelukkig is. Hij spreekt er met niemand over dat zijn huwelijk met Françoise is vastgelopen. Mensen zien hem alleen tijdens wielerwedstrijden, en spraakzaam is hij nooit. Na zijn wielercarrière leidt hij helemaal een teruggetrokken bestaan. Maar nu is Joop terug. In Dany vond hij zijn nieuwe liefde. Zijn leven krijgt weer glans en hij kan nu pas echt genieten van wat hij gepresteerd heeft.

Herboren

In de film Joop! Eindelijk weer kampioen van Ariane Greep, zien we een herboren Joop. Hij laat de camera toe bij hem thuis. We zien hem met zijn vrouw Dany, zijn kinderen en kleinkinderen en we zien hem tussen andere wielerhelden. Dankzij zijn nieuwe vrouw Dany voelt hij zich eindelijk weer de kampioen die hij altijd was. Hij laat de camera toe bij hem thuis, bij zijn vrouw Dany, kinderen en kleinkinderen. En we zien hem tussen andere wielerhelden.

De film Joop! Eindelijk weer kampioen is op maandag 20 juli 2020 rond 22.10 uur te zien bij MAX op NPO.

Geef een reactie